INS: PIB-ul României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3, comparativ cu trimestrul anterior, dar a scăzut cu 6% față de aceeași perioadă din anul 2019

INS: PIB-ul României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3, comparativ cu trimestrul anterior, dar a scăzut cu 6% față de aceeași perioadă din anul 2019

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 5,6% în trimestrul 3, comparativ cu semestrul anterior, pe seria ajustată sezonier, se arată în datele semnal publiate vineri de Institutul național de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 PIB-ul României scăzut cu 6,0%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.

INS: România a înregistrat o creștere economică de 5,6% în trimestrul 3, comparativ cu trimestrul anterior

INS mai anunță că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, pe seria ajustată sezonier, și cu 5,1% pe seria brută.

Potrivit comunicatului citat, seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul 3 din 2020, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 9 octombrie 2020.

”Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 364 din 9 octombrie 2020. Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, mai precizează reprezentanții INS.

INS:Estimările “semnal” şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică

Specialișii mai menționează că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale PIB-ului trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza provocată de pandemia de coronavirus, precum și de instituirea stării de urgență, apoi a stării de alertă pe teritoriul României.

”Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, mai transmite Institutul Național de Statistică.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)