Lucian Bode: Situația este foarte gravă în transportul aerian. 64 milioane de euro, credit pentru TAROM

Lucian Bode: Situația este foarte gravă în transportul aerian. 64 milioane de euro, credit pentru TAROM
Foto: gov.ro

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, marți, că situația este foarte gravă în tot ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa, iar, în contextul pandemiei de coronavirus și al izolării statelor, traficul a scăzut cu peste 90 – 95%, la fel și pentru companiile românești. Acesta a mai spus că va acorda un credit pentru TAROM, în valoare de 64 milioane de euro, iar pentru Blue Air, un credit cu garanții de stat în valoare de 60 de milioane de euro.

Lucian Bode: 64 milioane de euro, credit pentru TAROM. 60 de milioane de euro, credit cu garanții de stat pentru Blue Air

Ministrul a vorbit la Digi 24 despre companiile aeriene TAROM și Blue Air, companii la ca în care la una statul este acționar cu 97%, la cealaltă statul este acționar privat, companie românească, 99,99%.

”Vorbim de o companie cu o cifră de afaceri, pe anul trecut, TAROM – 1,5 miliarde de lei, Blue Air – 2,1 miliarde de lei. Cele două companii au plătit taxe și impozite la zi, la stat. Vorbim de o companie, TAROM, cu 1.776 de angajați, cu 29 de aeronave, Blue Air cu 926 de angajați cu 20 de aeronave. Companii importante, care, spre exemplu Blue Air, asigura 25% din piața low-cost din România. Cel mai greu lucru de recuperat, în industria de transport aerian este piața. Odată ce ai pierdut piața este absolut aproape imposibil să o poți recupera. Eu cred că Guvernul României a făcut și va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a salva aceste companii”, a afirmat Lucian Bode.

Acesta a mai spus că Guvernul va permite permite accesarea unui credit cu garanții de stat pentru compania TAROM, de aproximativ 64 de milioane de euro, iar pentru Blue Air un credit cu garanții de stat, de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, pentru că Blue Air a demarat procedura de a intra în concordat preventiv, aceste garanții vor fi acordate în baza unei ipoteci.

”În februarie am acordat acel ajutor de salvare pentru compania TAROM, respectiv 37 de milioane de euro. Acest ajutor de salvare se va transforma în ajutor de restructurare (…) Vom permite accesarea unui credit cu garanții de stat pentru compania TAROM, vorbim de aproximativ 64 de milioane de euro pentru a traversa această perioadă. Pentru compania Blue Air, în aprilie am facilitat un împrumut de 30 milioane de lei, un împrumut prin care și-a plătit acele certificate verzi obligatorii, altfel intrau într-o etapă foarte dificilă și nu mai puteau zbura. Pentru ei, avem în discuții, în acest moment, un credit cu garanții de stat, vorbim de 60 de milioane de euro, dar, încă odată, notificarea Comisiei Europene, notificarea Băncii Naționale, pentru că Blue Air a demarat procedura de a intra în concordat preventiv și trebuie să notificăm Banca Națională pentru a acorda o derogare, pe baza reglementărilor internaționale, și, bineînțeles, toată lumea întreabă ”Vreți să deveniți acționar la Blue Air?”. Păi noi acordăm aceste garanții pe baza unei ipoteci. Noi ipotecăm o parte din acțiuni și un bun aparținând companiei Blue Air”, a precizat oficialul.

Ministrul Transporturilor a adăugat că ”noi ne dorim ca în perioada în care acest credit este accesat, să poată fi returnat și să nu fim obligați să preluăm pachetul de acțiuni cu care Blue Air garantează acest ajutor de stat și, de asemena, să putem ridica ipoteca de pe bunul pe care compania îl are, respectiv un teren în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro”.

Lucian Bode a mai menționat că, cel mai târziu săptămâna viitoare, Executivul va notifica Comisia Europeană, va declanșa procedurile legale pentru accesarea acestor ajutoare și va asigura fondurile necesare atât pentru TAROM, cât și penttru Blue Air.

Ultima oră
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”