Minea: Preţurile la alimentele procesate vor creşte cu până la 12% în următoarele două luni

Minea: Preţurile la alimentele procesate vor creşte cu până la 12% în următoarele două luni
Foto: agricultura.bioproduct.ro

Invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. „În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european”, a spus Minea.

În ceea ce privește prețurile cerealelor, președintele Romalimenta se așteaptă la o stagnare sau chiar la o reducere a costurilor pentru aceste produse.

„Va fi o medie între 8 și 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere”, a adăugat el.

Șeful Romalimenta spune nu se poate face nimic pentru scăderea preţurilor la alimente, întrucât „bursa preţurilor nu este în România”.

„Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producție formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană”, a explicat el.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010.