Ministerul Agriculturii: 163.000 hectare afectate de secetă!

Ministerul Agriculturii: 163.000 hectare afectate de secetă!
Petre Daea: "nu există nicio palmă de pământ în România la această dată care să nu fie afectată de secetă"

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns la 163.026 de hectare, conform datelor comunicate până la această dată de 24 judeţe, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceasta este mai mare cu 2.356 hectare faţă de raportarea din 29 iulie.

Până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

 Judeţe în care nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, culturile de porumb, floarea soarelui şi soia au fost afectate grav de secetă în acest an, în multe zone din ţară. Acesta a adăugat că, în prezent, în patru judeţe nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării. Pe de altă parte, acesta a adăugat că în perimetrele irigabile situaţia este bună din punct de vedere al stării de vegetaţie, însă sunt patru judeţe unde nu se mai poate iriga, respectiv în Olt, Dolj, Teleorman şi Brăila, din cauza nivelului scăzut al Dunării.

„Culturile prăşitoare din acest an au fost grav afectate, sunt judeţe întregi, cum este cazul la Vrancea, unde tot judeţul este afectat, pe partea de nord a judeţului Galaţi, o bună parte din judeţul Buzău şi alte judeţe în partea de nord-vest, cum este cazul la Bihor, Arad şi Timiş, culturile de porumb, de floarea soarelui şi de soia sunt afectate. Sigur că aici se pune problema ce măsuri a luat Ministerul Agriculturii în această perioadă pentru a fi aproape de fermieri şi a le da sprijinul necesar pentru a reduce efectele negative produse de acest fenomen extrem de aprig pentru o ţară, ştiind că nu există nicio palmă de pământ în România la această dată care să nu fie afectată de secetă pedologică”, a menţionat pentru AGERPRES, Petre Daea.

Debitele Dunării în prognoze

Prognoza INHGA de la începutul lunii arată că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele trei zile ale intervalului până la valoarea de 2.000 mc/s, apoi relativ staţionar la valori de 2.000 – 2.050 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor creşte, exceptând prima parte a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Călăraşi şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea iar în partea a doua a intervalului vor fi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.

Urmăriți B1TV.ro și pe