Ministrul Agriculturii susține că România este pe plus la producția de cereale în 2022: „Asta înseamnă să avem un excedent pentru export”

Ministrul Agriculturii susține că România este pe plus la producția de cereale în 2022: „Asta înseamnă să avem un excedent pentru export”
Ministrul Agriculturii susține că România este pe plus la producția de cereale în 2022: „Asta înseamnă să avem un excedent pentru export”. Foto: Facebook @ Adrian Ionuț Chesnoiu

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat că recolta de cereale a României va fi mai redusă decât producţia bună înregistrată în 2021, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi, potrivit Reuters.

România s-a numărat printre cei mai mari vânzători de cereale din UE şi este un exportator activ în Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător. Țara a recoltat un nivel record de cereale în anul 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grâu, iar culturile de cereale din România sunt în general de două-trei ori mai mari decât nevoile sale interne.

România, pe plus la producția de cereale anul acesta

„Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă anul acesta, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent pentru export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi”, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit ziare.com, în Asia, procesatorii de făină vor creşte probabil achiziţiile de grâu din Franţa şi România în noul sezon de recoltare, pentru că aprovizionarea de la exportatorul global cheie Ucraina rămâne blocată.

„Este important pentru noi să menţinem un nivel stabil al producţiei. În acest mod, nereducând cantităţile de cereale produse în România, nu vor fi presiuni suplimentare pe piaţă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

De asemenea, acesta speră ca fermierii români să folosească fondurile Uniunii Europene disponibile în următorii 3-5 ani pentru a creşte capacitatea lor de procesare şi a aduce valoare adăugată culturilor lor.

Adrian Chesnoiu a menționat că potenţialii factori de risc care ar putea declanşa restricţii la export în acest an sunt inexistenţi în acest moment: „Dacă Ucraina, o ţară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca România să blocheze propriile sale exporturi de cereale”, a adăugat ministrul Agriculturii..

Chesnoiu a mai declarat că nu se aşteaptă ca depozitarea cerealelor să fie o problemă pentru fermierii români anul acesta, existând o capacitate de 29 milioane de tone, iar nivelul este în creştere.

Urmăriți B1TV.ro și pe