Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „Nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022, altele decât cele programate” (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: Nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022, altele decât cele programate (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat luni seara în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că în 2022 este exclus să fie crescute taxele, în alt mod decât erau programate:

„În 2022 este exclus să crească taxele, altele decât cele care erau programate. După cum știți accizele sunt în calendarul cu Comisia Europeană negociat. Acestea au crescut un pic cu rata inflației din 2020. În rest, nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022. Va fi o analiză pe regimul fiscal, așa cum am promis și cu instituțiile financiare internaționale pentru că problema, din punctul meu de vedere este că regimul fiscal în România nu este așezată la potențialul care îl are astfel încât să fie o sarcină fiscală simplă dar și o sarcină care poate fi dusă în spate de economie și de anumite sectoare”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a subliniat că regimul fiscal nu a încurajat economia de producție și procesare.

„Regimul fiscal nu a facilitat regimul fiscal de producție și a facilizat economia ca un tot, ceea ce ne-a condus la economia de consum. În orice țară de exemplu, regimul fiscal vizează stimularea economiei de producție și procesare, simularea creării de valori adăugate, printr-o taxare mai flexibilă, mai mică și taxează zona de consum într-un mod mai ridicat, dar nu consumul final, prin impozitele indirecte ci mai ales consumul intermediar, cel care poate produce dezechilibre pe zona de balanță comercială”.

Ministrul Finanțelor a mai spus că impozitele indirecte trebuie puse în echilibru cu puterea de cumpărare a consumatorilor:

„Am fost adeptul ca impozitele indirecte să poată fi într-o zonă de suportabilitate față de consumatorul final pentru că impozitele indirecte, acciza și TVA-ul vizează consumatorul final. Nu poți să te joci cu TVA-ul într-o zonă de genul acesta, cum a mai fost în țara noastră de 24%, de 29%, cum au alte țări, în contextul în care ai o putere de cumpărare scăzută. Trebuie un echilibru la impozitele indirecte și trebuie corelat cu puterea de cumpărare reală”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.