Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: „Promovarea pieței de captal din România la statutul de Piața Emergentă Secundară, echivalează cu intrarea în UE” (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Promovarea pieței de captal din România la statutul de Piața Emergentă Secundară, echivalează cu intrarea în UE (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu apreciază că anunțul agenției FTSE Russell prin care piața de capital din România este promovată efectiv la statutul de Piață Emergentă Secundară reprezintă un moment istoric pentru piața de capital locală și echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană.

„Promovarea României în indicii FTSE Russell Emerging Markets reprezintă o veste cum nu se poate mai potrivită pentru aceste momente, când vedem schimbări strategice în toată lumea. Este un moment istoric pentru bursa de valori, care echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Sper că vom fi incluși în indicii de piețe emergente cât mai rapid și de către cealaltă agenție relevantă la nivel mondial (MSCI –USA) și voi sprijini acest demers”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit ministrului Finanțelor, promovarea la statutul de piață emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieței de capital, al operatorului bursei, al emitenților și investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat și mai puțin al autorităților, care au neglijat în ultimul timp piața de capital din România, au stopat orice inițiative de listare și au avut multe acțiuni criticate de investitori.

În opinia ministrului Florin Cîțu, acest pas uriaș pentru piața de capital reprezintă și o dovadă că antreprenoriatul românesc se schimbă treptat, se profesionalizează, vin noi generații de oameni de afaceri și de manageri, mai sofisticați, orientați către piață și către reguli transparente.

“Din estimări și pe baza experienței țărilor care au parcurs deja trecerea la statutul de piață emergent, în următorii ani vor fi deblocate pentru investiții pe piața locală de capital fonduri de sute de milioane, poate miliarde de euro, care nu puteau fi direcționate până acum în România din cauza profilurilor de risc ale unor mari fonduri, ce excludeau piețele de frontieră. Depinde numai de noi ca aceste fonduri să vadă oportunitate în România și să antreneze noi investiții”, a adăugat ministrul Finanțelor.

MFP precizează că a făcut deja în acest an pași în direcția susținerii pieței de capital, iar de anul viitor guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat.

Ministerul Finanțelor Publice colaborează cu ASF la definirea Strategiei pentru Dezvoltarea Pieței de Capital în contextul în care un rol mai mare al finanțării afacerilor prin piețele bursiere este deja gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, unde se are în vedere o schimbare de strategie și o remodelare a sistemului continental.

Totodată, MFP a readus la Bursa de Valori București titlurile de stat Fidelis, cu o premieră absolută, emisiunea în euro, iar aceste emisiuni vor reprezenta o constantă în politica de finanțare a deficitului.

Cel mai important pentru piața de capital cred că este programul pe care l-am aprobat în urmă cu două săptămâni în Guvern și care sper să remodeleze fața economiei românești. Este un program pe 5 ani care va presupune bonificații de până la 15% pe an din impozitul pe profit pentru companiile care-și cresc capitalurile proprii. O companie care decide să se capitalizeze va putea obține în acest interval scutirea impozitului aproape pe un an întreg dacă va beneficia de bonificații în toți acești ani”, a mai spus ministrul Finanțelor Publice.

Ministerul Finanțelor Publice mai precizează că susține o economie bazată pe o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată, în care bursele sunt un pilon stabil al creșterii economice.

Totodată, MFP subliniază importanța colaborării strânse dintre mediul economic și cel politic pentru o sinergie între dezvoltarea economiei și a pieței de capital.