Ministrul Georgescu evită să se pronunţe asupra menţinerii ţintei de creştere economică pentru acest an

Ministrul Georgescu evită să se pronunţe asupra menţinerii ţintei de creştere economică pentru acest an
Foto: ziuaveche.ro

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună, la finalul negocierilor cu FMI de la Palatul Victoria de miercuri, dacă Guvernul mai menţine ţinta de creştere economică pentru acest an de 1,5% din Produsul Intern Brut, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.

Fiind întrebat, în cadrul conferinței de presă de la sfârșitul întâlnirii, dacă a discutat cu oficialii Fondului despre revizuirea ţintei de creştere economică şi deficit bugetar, el a vorbit doar de deficitul bugetar și a evitat să facă referire la de avansul Produsului Intern Brut, relatează Mediafax.

El a arătat că la sfârşitul acestei săptămâni va fi negociat textul scrisorii de intenţie, astfel încât să se ajungă la un consens asupra formulărilor şi cifrelor din document.

„Deficitul bugetar-ceea ce interesează şi agenţii economici, şi populaţia în primul rând-rămâne şi ca procent din PIB la acelaşi nivel, de 2,2%, şi în termeni absoluţi, ca sumă reprezentată în miliarde de lei. Scrisoarea de intenţie ne va fi înmânată vineri de partenerii noştri internaţionali, iar în cursul zilei de vineri şi apoi sâmbătă şi probabil şi duminică vom discuta pe text şi vom ajunge la un consens pe toate formulările şi cifrele. Pot să spun că nu avem modificări în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a spus Georgescu.

De asemenea, fiind întrebad dacă Guvernul ia în considerare o revizuire în jos a ţintei de creştere economică, ministrul Finanţelor a răspuns că acea ţintă este „o premisă” care ajută la construcţia bugetului.

În luna iunie, Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,5%, nivel estimat anterior, la 1,2%, şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivel global şi „vremuri mai grele”.