Mircea Coșea: Planul nostru este singurul care impune austeritate pentru că România este singura țară care a accesat și partea de împrumuturi a PNRR

Mircea Coșea: Planul nostru este singurul care impune austeritate pentru că România este singura țară care a accesat și partea de împrumuturi a PNRR
Captură Video

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat joi seară, într-o intervenție în cadrul emisiuni ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles este singurul plan din UE care impune austeritate. Asta pentru că România a accesat și partea de împrumuturi din PNRR.

Profesorul Mircea Coșea, despre PNRR:Nu seamănă niciun plan din UE cu planul nostru

”Deocamdată noi nu cunoaștem foarte bine ce înseamnă PNRR și nu vina noastră pentru că însuși domnul ministru al Fondurilor, domnul Ghinea, spunea că n-a avut timp să citească tot materialul. (…) Eu am petrecut toată ziua de astăzi citind pe site-urile Uniunii Europene și ale altor țări mai importante ce înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență în alte țări. Nu seamănă niciunul cu planul nostru. Planul nostru este singurul care impune austeritate pentru că România este singura țară, împreună cu Italia – dar Italia este în altă situație –, e singura țară care a accesat și partea de împrumuturi a PNRR. Partea de împrumuturi presupune o condiționalitate, și anume capacitatea țării care a împrumutat să returneze banii. Asta înseamnă că trebuie să aibă un buget credibil, iar în momentul de față, România nu are un buget credibil, este în situația de deficit excesiv. Propunerea pe care guvernul nostru a făcut-o la Bruxelles a fost tocmai în a reduce cheltuielile bugetare, în așa fel încât să putem să ajungem la un buget credibil”, a explicat Mircea Coșea.

Profesorul a atras atenția asupra faptului că pe lângă reducerea cheltuielilor bugetare, în România era nevoie și de o creștere a colectărilor la buget.

”Cu alte cuvinte, trebuia făcut și invers, nu numai prin tăiere, ci și prin adaos. Adaosul înseamnă investiții, locuri de muncă, trecerea României pe o treaptă superioară a evoluției societății și industriei, care se numește faza a patra a revoluției industriale. Asta înseamnă primele două axe ale mecanismului european de redresare și reziliență din care rezultă planurile, și anume digitalizarea și tranziția la economia verde. Tranziția la economia verde nu se face doar cu bicicleta. Sunt extraordinar de multe elemente care cer investiții și bani mulți. Aici apare problema noastră pentru că investițiile pe care le-am face sunt investiții care depreciază balanța comercială pentru că noi nu creăm în România bunuri de capital”, a mai spus Mircea Coșea.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“