Moody’s amenință ratingul suveran al Germaniei, trecându-l în categoria ”negativ”

Moody's amenință ratingul suveran al Germaniei, trecându-l în categoria ”negativ”
Foto: bloomberg.com

Agenția de rating Moody’s a modificat perspectiva ratingurilor de top „Aaa” ale Germaniei, Olandei şi Luxemburgului de la „stabilă” la „negativă”, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Analiza agenției se bazează pe îngrijorările investitorilor privind o posibilă ieșire a Greciei din zona euro, ceea ce ar duce la ”o serie de șocuri pe piețele financiare, pe care liderii europeni le-ar putea depăși doar cu costuri foarte ridicate.”

Ar mai fi și posibilitatea tot mai ridicată ca statele zonei euro să fie nevoite să sprijine financiar ţări cu economii mari, precum Spania şi Italia.

„Luând în calcul capacitatea mai ridicată de absorbţie a costurilor asociate acestui sprijin, povara va reveni în cea mai mare măsură statelor membre cu cele mai ridicate ratinguri, pentru a conserva zona euro în forma actuală”, apreciază Moody’s într-un comunicat.

Agenția a pus sub avertizare și ratingurile suverane ale Austriei și Franței, deja trecute pe perspectivă negativă în februarie.

Oficialii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene au ajuns marţi în Grecia pentru evaluarea acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro, convenit la începutul acestui an în prelungirea programului de 110 miliarde euro derulat din 2010. Ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, s-a declarat recent „foarte sceptic” că guvernele zonei euro vor mai putea salva Grecia de la faliment, posibila ieşire a statului din uniunea monetară revenind în atenţia pieţelor.

Tags:
Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică