Mugur Isărescu îndeamnă românii să-și păstreze calmul: Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut / Exagerările sunt specifice perioadelor de criză, dar nu fac bine (VIDEO)

Mugur Isărescu îndeamnă românii să-și păstreze calmul: Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut / Exagerările sunt specifice perioadelor de criză, dar nu fac bine (VIDEO)
Inflație și prețuri mari în România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ne recomandă să bem ceai și să ne păstrăm calmul: Exagerările nu ajută. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit, joi, despre inflația și prețurile din România, dar și din Uniunea Europeană. Acesta a susținut că „avem din iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, fapt ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză”, dar ar trebui să încercăm să ne păstrăm calmi, căci exagerările nu ne ajută. Și ne-a recomandat un ceai.

Mugur Isărescu recomandă ceaiul în lupta cu prețurile

Guvernatorul BNR s-a referit la situațiile de acum câteva săptămâni, când mulți români s-au îmbulzit să cumpere ulei comestibil ori s-au înghesuit la benzinării și la casele de schimb valutar: „Avem şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate. Altfel, cursul am reuşit să îl ţinem stabil. Dar a fost panică şi în ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii”.

„Agitația e caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm! Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR). E un sfat bun, că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar ele nu fac bine”, a explicat Mugur Isărescu.

România nu mai e locul 1 la inflație în UE

Guvernatorul BNR a spus apoi că măcar România nu mai e pe primul loc la inflație în Uniunea Europeană.

„România nu mai e pe locul 1 la inflaţie în UE, avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din Zona Euro. Nu mă refer numai la ţările baltice, toate au inflaţie semnificativ mai mare decât România, dar e vorba şi de Cehia, în mod curios Olanda. În cazul Olandei explicaţia nu e uşoară pentru că au gaze în Marea Nordului, dar Olanda face parte din ţările care au mers cel mai mult în direcţia unei economii verzi. Dacă ar fi fost numai ţiţeiul sau numai electricitatea… s-au cumulat toate”, a spus Isărescu.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că rata anuală a inflației în luna aprilie a crescut la 13,76%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor