Noutăți RCA: vezi care sunt orașele care vor plăti cele mai scumpe asigurări auto

Noutăți RCA: vezi care sunt orașele care vor plăti cele mai scumpe asigurări auto
Foto: Pixabay
Un detaliu care se regăsește în legislația secundară privind RCA va afecta buzunarul multor șoferi din România. Acesta se referă la faptul că cetățenii care locuiesc în zone cu multe accidente vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.
În plus, majorările înregistrate în august faţă de ultima raportare din februarie sunt cuprinse între 1,5% şi 23%.
Conform acestui principiu, Evenimentul Zilei relatează că cele mai scumpe asigurări vor fi plătite de locuitorii din orașele mari iar măsura este complementară celorlalte aspecte care influențează prețul precum vârsta șoferilor, capacitatea cilindrică a vehiculului sau istoricul de daune.
Tarifele de referinţă la poliţele RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ASF – calculate de compania KPMG – au adus majorări considerabile în urmă cu o lună.

Cum au crescut prețurile RCA

Sistemul Bonus-Malus influențează tariful plătit de un șofer pentru asigurarea RCA în anul următor; astfel, pot fi înregistrate scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%, potrivit reglementărilor amintite.

Astfel, în cazul șoferilor tineri încadrați la categoria de vârstă sub 30 de ani, se înregistrează o scumpire a tarifului de referință între 13% și 23% în august, față de februarie.

Tariful de referință stabilit de ASF pentru următoarele șase luni, pe baza datelor calculate din ultimii cinci ani, urcă de la 1.532 lei pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică a motorului sub 1200 cmc., pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani, până la 4.140 lei în cazul unui vehicul cu un motor de peste 2500 cmc.

Cine beneficiază de cele mai ieftine asigurări

Tariful de referință pentru restul categoriilor de vârste, conform site-ului amintit, este mai mic comparativ cu cea amintită iar cele mai mici creșteri au fost consemnate la șoferii seniori, zona de vârstă de peste 60 ani, la autovehiculele cu un motor cu o capacitate de 2001-2500 cmc sau peste 2500 cmc.

Referitor la categoria de peste 60 ani ,tarifele stabilite de ASF sunt cuprinse între 880 lei şi 2.520 lei, conform sursei citate.

Aici, au fost majorări ale tarifelor de referință la polițele RCA de 3,5% şi 1,5% la tarifele care se află la un nivel de peste 1.700 lei.

ASF a stabilit un tarif de referință la polița RCA cuprins între 940 lei și 2.600 lei pentru categoria de vârstă 31-40 ani, în funcţie de motorizarea vehiculului iar pentru vârsta 41-50 ani, tarifele sunt între 910 şi 2.580 lei; pentru categoria 51-60 ani, prețurile sunt între 860 şi 2.590 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene