ANUNȚ despre PENSIILE românilor: Vor SCĂDEA considerabil!

ANUNȚ despre PENSIILE românilor: Vor SCĂDEA considerabil!

Mai mulți români au constatat că au scăzut și cotizațiile efective, în prima lună de la scăderea cotei de contribuție care merge către pensiile private, conform Digi24. Deși trebuia să fie deja la 6%, contribuția către pensiile private, ca raport din salariul brut al angajaților a scăzut de 5,1% la doar 3,75% în urma unei decizii a Guvernului.

Contribuţia efectivă la pensiile private a scăzut, în ciuda creşterilor salariale, dar şi a promisiunilor autorităţilor, care au spus că, pe net, vor fi chiar creşteri de cotizaţii.

Potrivit unor scenarii prezentate de Digi24, la un salariude 1.900 de lei, contribuţia efectivă la fondurile de pensii de Pilon II a fost de 71,25 lei, luna trecută. În 2017, când salariul era 1450 de lei, contribuţia a fost de 73,95 de lei.

Pe un alt exemplu, Digi24 arată că un om al cărui salariu a crescut de la 4.100 de lei la 4.920 de lei, a cotizat în 2017 cu 209 lei şi în 2018 cu doar 184 de lei.

La finalul anului trecut, ministrul Muncii a dat asigurări că nu se vor reduce contribuţiile la Pilonul II, deşi scade procentul virat de stat de la 5,1% la 3,75%.

„Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei piloni de pensii”, spune, atunci, Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii.