Petrom a finalizat modernizarea depozitului de produse petroliere de la Cluj: Investiția s-a ridicat la circa 18 milioane de euro

Petrom a finalizat modernizarea depozitului de produse  petroliere de la Cluj: Investiția s-a ridicat la circa 18 milioane de euro

Producătorul de petrol şi gaze naturale OMV Petrom, controlat de austriecii de la OMV, a finalizat un proiect de 18 millioane de euro pentru modernizarea unui depozit de produse petroliere din Cluj, acesta fiind al cincilea depozit modern de produse petroliere finalizat în ultimii şase ani.

Investiţia este parte a programului de modernizare a infrastructurii de depozitare, care vizează construirea a trei depozite noi şi modernizarea altor trei depozite.  

Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Downstream Oil: “Cu trei terminale nou construite,la Jilava, Brazi și Ișalnița, și încă două modernizate, la Bacău și Cluj, suntem foarte aproape de atingerea țintei propuse în cadrul strategiei noastre ‘3 + 3’ de modernizare a depozitelor de produse petroliere cu scopul de a sprijini pe deplin reţeaua de distribuţiea Grupului. Investițiilede până acum pentru construcția și modernizarea a cinci depozite s-au ridicat lacirca 125 milioane euro în ultimii șase ani. Depozitul de la Cluj ne va ajuta să creștem eficiența operațiunilor noastre în paralel cu reducerea costurilor operaționale.”

Produsele petroliere din depozitul Clujsunt stocate în rezervoare supraterane cu o capacitate cumulata de 22.000 m3.Acestea sunt prevăzute cu sisteme automate de măsurare a volumului şi a temperaturii, precum şi de protecţie contra supra-alimentării, dar şi cu un sistem fix de stingere a incendiilor. Rezervoarele au pereţi din oţel şi sunt conectate la sistemul automat de detecţie a scurgerilor şi fisurilor, iar încărcarea produselor în autocisterne este controlată printr-un sistem automatizat. Depozitul de la Cluj va asigura aprovizionarea cu produse petrolierea zonei de nord-vest a României.

Toate cele cinci depozite sunt complet automatizate şi respectă normele și standardele românești şi europene în domeniu. Cele cinci depozite au o capacitate totală de depozitare de 87.000 m³ şi se numără printre cele mai moderne şi sigure depozite de distribuţie a produselor petroliere din Europa.In timpul construcției celor cinci depozite au fost înregistrate circa 3.600.000 ore lucru, fără niciun incident.

Pașii următori în cadrul strategiei de modernizare a infrastructurii de depozitarea OMV Petrom vor consta înidentificarea următoruluidepozit de produse petrolierece va fi supus procesuluide modernizare.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din sud-estul Europei, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep în 2014. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţie produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării, la sfârşitul lui 2014.

OMV, una dintre celemai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%,

Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii 10 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 4,5%.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate.