Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost adoptate în Parlament

Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost adoptate în Parlament
Foto: EnergoInstalGaze.ro

Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, cu 285 de voturi. În urma aplicării legii, Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers, scrie g4media.ro.

Cum se va aplica Legea

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona, după cum urmează:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, au decis comisiile de specialitate ale deputaților, respectiv: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult.

Totodată, deși senatorii au decis să aplice o cotă TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%, deputații din comisii au ales să elimine această prevedere.

În plus, doar întreprinderile mici și mijlocii vor fi scutite de la plata unor tarife. Inițial, în varianta adoptată de senatori, toți operatorii economici erau scutiți de aceste tarife, însă deputații au eliminat companiile mari.

Compensarea prețurilor la energie

Deputații au mai hotărât că, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, vor fi exceptați de la impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.