Președintele Băncii Centrale Europene: Norii cei mai întunecați de deasupra zonei euro s-au risipit

Președintele Băncii Centrale Europene: Norii cei mai întunecați de deasupra zonei euro s-au risipit
Foto: npr.org

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că „norii cei mai întunecaţi” de deasupra zonei euro s-au risipit, indicând că Europa a depăşit cel mai dificil moment al crizei datoriilor de stat, scrie Bloomberg.

„Putem începe 2013 cu ceva mai multă încredere, tocmai datorită progreselor semnificative reuşite în timpul lui 2012. Norii cei mai întunecaţi de deasupra zonei euro s-au risipit. Liderii europeni au recunoscut că uniunea monetară trebuie completată de o uniune financiară, una fiscală, o uniune economică autentică şi, în final, o uniune politică mai profundă”, a afirmat Draghi.

Președintele BCE se arată încă odată încrezător că criza datoriilor de stat din zona euro a fost adusă sub control, iar uniunea monetară are şansa să iasă din recesiune în acest an.

Oficialul a apărat totodată programul de achiziţii de obligaţiuni lansat anul trecut de BCE, notând că este conform cu mandatul privind menţinerea stabilităţii preţurilor şi nu ameninţă independenţa instituţiei.

„BCE este devodată ferm mandatului principal de asigurare a stabilităţii preţurilor. Toate măsurile noastre sunt gândite pentru a îndeplini acest obiectiv. Analizând ratele curente şi estimate ale inflaţiei, nu există nicio dovadă care să susţină temerile că ar putea avea loc o deviaţie de la stabilitatea preţurilor”, a afirmat Draghi.

El a subliniat totodată că multe state euro au reuşit progrese solide în privinţa echilibrării finanţelor publice şi adoptării reformelor structurale necesare pentru creşterea competitivităţii.

„Este nevoie de răbdare. Sunt coştient că, pentru multe persoane din ţările unde au loc ajustări, situaţia economică personală poate fi foarte dificilă. Însă nu există nicio alternativă la drumul către reformă”, a spus şeful BCE.

Tags:
Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)