Preţul gazelor ar putea creşte în luna mai

Preţul gazelor ar putea creşte în luna mai
Foto: 1235.ro

Potrivit unor surse guvernamentale ale Hotnews, autorităţile iau în calcul o posibilă majorare a preţurilor la gazele naturale.

„Este exclus să vorbim despre creşterea preţurilor la gaze în luna aprilie, însă nu acelaşi lucru pot spune de luna mai. Nu pot să vă spun cu cât s-ar putea majora preţurile. Vor fi probabil câteva procente. Este inevitabil, s-au ţinut prea mult timp în frâu aceste preţuri. În mod real, gazele ar fi trebuit să se scumpească treptat din 2009 până în prezent cu 40%, dacă ţinem cont de faptul că s-au scumpit gazele din import, iar apoi a crescut ponderea lor în coşul de gaze”, au precizat sursele, citate de Hotnews.

Ultima scumpire a gazelor la consumator a avut loc în vara anului 2008, iar în 2009, au avut loc două runde de ieftiniri.

Preţul pentru gazele din producţia internă a fost  blocat, în România, în ultimii ani, la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc, în timp ce preţurile la gazele din import au tot crescut de la 290 dolari/1.000 mc în 2009, la 400 de dolari/1.000 mc în prezent.

Ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilităţii primite de  combinatele chimice care au consumat o lungă perioadă de timp, din 2009 până în octombrie 2010, doar gaze din producţia internă. Astfel, depozitele au fost golite, iar ANRE este nevoită să crească ponderea importurilor în structura amestecului de gaze naturale până la 40%, faţă de 20%, cât era în mod obişnuit.

Autorităţile trebuie să pregătească, de asemenea, un calendar al liberalizării pieţei gazelor, fapt care este prevăzut şi în Directiva europeană 73/2009, privind organizarea pieţei gazelor, care ar fi trebuit transpusă în românia încă de pe 3 martie.

 

 

Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL