Preţul petrolului Brent a coborât sub 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel după 2010

Preţul petrolului Brent a coborât sub 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel după 2010
Foto: independent.md

Preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a scăzut joi sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins în ultimii patru ani, relatează Bloomberg.

Cauza este refuzul OPEC de a reduce producția pentru a restrânge oferta în exces, notează jurnaliștii.

„Arabia Saudită este dedicată stabilităţii pieţei, iar speculaţiile referitoare la un război al preţurilor în cadrul OPEC nu au bază reală”, a declarat miercuri ministrul Petrolului din această ţară, Ali Al-Naimi.

Cotaţia contractelor pentru petrolului Brent cu livrare în decembrie, care expiră joi, a coborât cu 1,67 dolari, la 78,71 dolari pe baril.

În cazul petrolului Brent cu livrare în ianuarie preţul a scăzut cu 1,37 dolari, la 79,75 dolari pe baril.

Preţurile petrolului au scăzut cu 23% în acest an.

Potrivit estimărilor analiştilor, stocurile de petrol din Statele Unite, cel mai mare consumator de ţiţei din lume, au crescut săptămâna trecută pentru a şasea oară consecutiv.

Cotaţiile petrolului sunt în declin în condiţiile în care unii membri importanţi ai OPEC rezistă apelurilor de reducere a producţiei. În schimb, aceştia au micşorat preţurile exporturilor de ţiţei pe piaţa americană, unde producţia se află la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.

Scăderea prețului constituie la prima vedere o veste bună pentru țările consumatoare, în special cele care se confrună cu dificultăți în revenirea după criza financiară din 2008, inclusiv România, însă nimeni nu a exprimat un punct de vedere oficial, până în prezent.

 

Tags: