După o creştere record a preţului petrolului, datorată tensiunilor din Libia, investitorii se luptă acum cu protestele politice din Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, şi cu impactul cutremurului care a lovit vineri Japonia, informează Reuters.
Saptămâna aceasta, indicele Standard & Poor’s 500 al companiilor cu cel mai mare capital, a înregistrat valoarea minimă a ultimelor 50 de zile, de 1.275 puncte.
În actualul context, investitorii sunt extrem de prudenți, așteptând ca bursa să înregistreze mari corecții, deși piaţa şi-a revenit vineri, indicele Dow depăşind 12,000 unităţi, în timp ce indicele S&P a reuşit să treacă de 1.300 de puncte.
Bursele şi-au revenit de la începutul lui septembrie, cu indicele S&P 500 în urcare cu 24%, însă în ultimele două săptămîni, au început să se clatine, pentru ca în sesiunea de vineri, indicele S&P 500 SPX să scadă cu 1,3%.
„Preţul petrolului era oricum în urcare înainte de tensiunile din Orientul Mijlociu”, a declarat Thomas Villalta, managerul unei companii de administrare a activelor din Texas, potrivit căruia o nouă recesiune poate izbucni din cauza impactului protestelor din lume arabă.
Creşterea preţului la petrol a declanşat o stare de nelinişte cu privire la adâncirea crizei economice, în contextul în care preşedintele Băncii Centrale Europeane Jean-Claude Trichet a atras atenţia asupra riscului creşterii inflaţiei, surprinzându-i pe investitori cu anunţul potrivit căruia băncile ar putea mări ratele la dobânzi începând cu luna următoare.
Cutremurul şi tsunami-ul din Japonia au afectat și pieţele externe, declanşând o aversiune faţă de risc, investitorii japonezi începând să își retragă investițiile externe și să transfere fondurile în moneda națională, potrivit analistului Frederic Ruffy de la WhatsTrading.com.
Dolarul a înregistrat o scădere de 1,2%, în timp ce acțiunile Currency Shares Japanese Yen Trust au crescut vineri cu 1,3%.