Raport intern guvernamental: Evazioniștii, complici cu vameșii. Vezi cât s-a furat când ANAF-ul era condus de Sorin Blejnar

Raport intern guvernamental: Evazioniștii, complici cu vameșii. Vezi cât s-a furat când ANAF-ul era condus de Sorin Blejnar

Suntem din nou pe primele locuri în topul Uniunii Europene în ceea ce privește economia subterană și evaziunea fiscală. La aceste capitole doar Bulgaria reușește să ne depășească. Situația deloc favorabilă din acest punct de vedere pare a fi facilitată chiar de reprezentanții Vămilor, care se află în relații foarte bune cu importatorii, potrivit unui raport intern guvernamental. Aceştia pun mărfurilor tarife mai mici decât valoarea reală şi nici măcar nu verifică tirurile care se prezintă în vamă. Raportul a fost redactat în luna aprilie, transmite Mediafax. Pe atunci, ANAF-ul în subordinea căreia funcţionează Autoritatea Naţională Vamală, era condusă de Sorin Blejnar.

În document se arată că România este ultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa veniturilor colectate ca pondere în PIB, principala cauză a reducerii încasărilor fiind evaziunea fiscală. Asta în ciuda faptului că ţara noastră are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeană atât pentru taxa pe valoarea adăugată, cât şi pentru contribuţiile sociale obligatorii.

În aceste condiţii, documentul precizează că singura explicaţie o reprezintă existenţa mai multor tipuri de evaziune, inclusiv cu ajutorul organelor vamale.

Una dintre modalităţile considerate „clasice” de evaziune constă în diminuarea valorii mărfurilor în vamă, prin complicitatea furnizorului extracomunitar, care înscrie în facturile externe valori mult mai mici decât cele reale, ori prin complicitatea vameşilor. Aceste proceduri sunt aplicate în special pe mărfurile provenite din China şi Turcia.

O altă modalitate de evaziune fiscală prezentată în document este declararea nereală a mărfurilor importate, precum ţigările, alcoolul, parfumurile sau hainele.

În aceste situaţii, importatorii declară mărfuri de o cu totul altă natură decât cele importate, cu o valoare mult mai mică decât cea reală, pe baza unor documente fictive.

„Sistemul este facilitat de atitudinea funcţionarilor vamali, mai ales în cazul firmelor ale căror mărfuri sunt selectate de sistemul informatic vamal pentru control pe culoarul galben (doar cu control al documentelor şi liber de vamă), se arată în document.

Acest „culoar galben”, pentru care este prevăzut un sistem simplificat de control, este folosit intens de firmele care declară că vor face vămuirea la un birou vamal de interior şi nu la un birou de frontieră, ceea ce înseamnă că pe teritoriul României, până la biroul vamal de destinaţie, mărfurile sunt declarate ca fiind în tranzit.

„La biroul vamal de destinaţie, funcţionarii vamali, prevalându-se de faptul că firma a mai avut importuri si nu comporta niciunul din indicatorii de risc selectati automat de sistemul informatic, selecteaza marfurile pentru control pe culoar galben, ceea ce implica exclusiv control documentar si liber de vama dupa plata taxelor vamale pentru bunurile declarate”, mai arată raportul.

Mai mult, funcţionarii vamali nu verifică nici măcar dacă autovehiculul de transport „selectat” pentru culoarul galben se află efectiv în curtea vămii sau dacă mai are sigiliul vamal.