Rata lunară la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC crește cu până la 250 de lei, de la 1 octombrie. Din ianuarie 2023 e așteptată o nouă creștere

Rata lunară la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC crește cu până la 250 de lei, de la 1 octombrie. Din ianuarie 2023 e așteptată o nouă creștere
Foto simbol: Pixabay

Cele mai multe dintre bănci au calculat la 4,06% valoarea IRCC pentru stabilirea dobânzilor la creditele ipotecare în derulare și la cele noi, începând cu data de 1 octombrie 2022. Practic, dobânda se majorează la 7% – 7,8%, de la 5% – 5,6%, cât este în prezent. Dobânzile sunt valabile pentru creditele ipotecare cu dobânda legată de indicele IRCC, iar rata lunară pentru acest cred crește cu valori cuprinse între 200 și 250 lei. Pentru anul viitor este prognozată o nouă creștere de 250 de lei, potrivit Economica.net.

Rata lunară la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC crește cu până la 250 de lei

Simulările făcute de mai multe bănci comerciale și o simulare pe baza dobânzilor medii publicate de BNR arată că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC se majorează la 7% sau chiar 7,8%. Astfel, rata lunară medie pentru un credit ipotecar „Noua Casă” crește cu 200 – 250 de lei, în funcție de bancă, de valoarea creditului rămas de rambursat, de perioadă și de alte comisioane specifice.

Cel puțin în acest moment, creșterea IRCC nu aduce dobânda la creditul ipotecar peste nivelul inflației, însă creditul ipotecar este pe termen lung, iar condițiile pieței financiare pot suferi modificări într-un asemenea interval.

Altfel spus, chiar dacă dobânzile ajung acum la 7% sau chiar 7,8% în condițiile majorării IRCC la 4,06%, ele rămân în continuare real negative în fața unei inflații de peste 15% pe an. În condițiile actuale, vei da băncii mai puțini bani decât ai împrumutat – din perspectiva puterii de cumpărare.

Urmăriți B1TV.ro și pe