România se pregătește să devină un hub energetic regional (VIDEO)

România se pregătește să devină un hub energetic regional (VIDEO)

România, un hub energetic regional și punct nodal în comertul cu gaze. În cadrul conferinţei Romania-Hub Energetic European, mai multi specialişti din zona de energie au discutat modalităţile prin care ţara noastră ar putea deveni un jucător important pe piaţa energiei.

”Cred cu tărie că România poate deveni un hub energetic, nu numai regional, ci şi a asigura intrarea şi ieşirea fluxurilor energetice dinspre şi către Uniunea Europeană. Practic, România asigură granița Uniunii Europene cu două importante state din Europa de est, şi anume Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, şi prin intermediul Mării Neagre cu restul statelor din regiune”, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director ANRE.

Lupta pentru resurse în Europa și mai ales în zona României nu a fost niciodată mai stringentă ca acum. România este producător de gaze și de petrol și se află, în același timp, în zona unde se întretaie autostrăzile gazului, acum alternativă valoroasă, mai puțin poluantă a cărbunilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Specialiştii au adus în discuţie priorităţile care se impun, modalităţile legislative necesare şi tipul modernizărilor reţelelor.

”Consider ca trebuie să fie un scop al nostru să facem o energie cât mai curată şi la preţuri cât mai accesibile pentru populaţie. Şi dacă devenim un hub, eu cred ca o să avem această posibilitate de a avea energie la preţuri mult mai accesibile”, a spus, la rândul său, Ákos Derzsi, secretar de stat Ministerul Energiei.

Octavian Calmîc, directorul ANRE Moldova, speră ca acest hub energetic va integra și Republica Moldova pe piaţa europeană a energiei.

”Eu sper că Republica Moldova va fi integrată prin intermediul României la piaţa europeană și România, nu numai că este, dar trebuie să devină un jucător important în piaţa europeană în tot ceea ce înseamnă sector energetic şi securitate energetică”, a spus Octavian Calmîc.

La eveniment au fost prezenţi şi jucători ai pieţei energetice actuale din România precum Ion Sterian, director general Transgaz, Adrian Volintiru, CEO Romanium Metal, Corina Popescu – Director General Electrica și Doru Vișan, Director Electrocentralele Paroșeni.