Se lucrează în regim de urgenţă pentru extinderea unei conducte între Spania şi Franţa

Se lucrează în regim de urgenţă pentru extinderea unei conducte între Spania şi Franţa
Rețea de transport de gaze. Sursa foto: Pixabay

Operatorul spaniol de sistem de gaze Enagas a declarat joi că lucrează ”în regim de urgenţă” cu compania franceză Terega la creşterea capacităţii unei conducte transfrontaliere între Spania şi Franţa, în timp ce Europa se străduieşte să-şi consolideze aprovizionarea cu energie, transmite Reuters.

Franţa s-ar putea să nu producă suficientă energie nucleară pentru a-şi ajuta vecinii europeni

Între Franţa şi Spania există două conducte, cu o capacitate combinată de a transporta şapte miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, echivalentul a şapte tancuri de gaze naturale lichefiate (GNL) pe lună, iar o a treia interconexiune este în curs de pregătire.

Enagas a spus că capacitatea conductei care trece din oraşul Irun, din nordul Spaniei, prin lanţul muntos Pirinei,ar putea fi sporită după o modernizare cu încă 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

”Se desfăşoară lucrări tehnice urgente la interconectarea Irun pentru a maximiza utilizarea celor două motocompresoare ale sale”, a spus Enagas.

Franţa, cândva cel mai mare exportator de energie al continentului, s-ar putea să nu producă suficientă energie nucleară în această iarnă pentru a-şi ajuta vecinii europeni care caută alternative la gazele ruseşti şi ar putea chiar să fie nevoită să raţionaleze electricitatea pentru a-şi satisface propriile nevoi.

Spania şi Portugalia au şapte terminale GNL, despre care spun că ar putea ajuta la aprovizionarea Europei Centrale, dacă se construiesc conducte suplimentare.

Urmăriți B1TV.ro și pe