Standard and Poor’s vede o posibilă stabilizare a crizei europene după summit-ul de la Bruxelles

Standard and Poor's vede o posibilă stabilizare a crizei europene după summit-ul de la Bruxelles
Foto: guardian.co.uk

Prin deciziile luate în cadrul Consiliului European de la Bruxelles criza datoriilor suverane din cadrul zonei euro s-ar putea stabiliza în viitorul apropiat, consideră specialiștii Standard and Poor’s, citați de Economic Times.

”O oarecare stabilitate ar putea urma în cazul datoriilor suverane” a menţionat agenţia într-un comunicat în care adaugă că, „în viitorul apropiat”, nu intenţionează să reevalueze ratingurile ţărilor europene pentru că este prea devreme.

”Deciziile luate la summit-ul liderilor din zona euro demonstrează că aceștia și-au dat seama că actuala criză nu este una exclusiv bugetară, rezultată de pe urma  datoriei publice și a deficitelor, ci este și o criză datorată plăților efectuate” arată agenția.

La summit-ul de la sfârșitul lunii iunie liderii din zona euro au ajuns la un acord ce prevede îndeosebi consolidarea celor două fonduri europene de salvare, Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) şi Mecansimul European de Stabilitate (MES), cu scopul de a veni în ajutorul ţărilor aflate în dificultate.

„Considerăm că extinderea răspunsului politic (la criză) reprezintă un pas în direcţia corectă”, a scris SP, avertizând că „riscuri semnificative” apasă încă asupra punerii în practică a acestor măsuri.