Stocurile de gaze ale Europei, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Temeri de noi creșteri ale prețurilor

Stocurile de gaze ale Europei, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Temeri de noi creșteri ale prețurilor
Foto: Pixabay

Stocurile de gaze ale Europei sunt la cel mai redus nivel din cel puţin ultimii 10 ani și asta chiar înaintea sezonului de iarnă. E tot mai mare astfel riscul de creștere a prețurilor, care deja se află la un nivel record, informează Reuters.

Probleme cu stocurile de gaze în Europa, în prag de iarnă

În ţările europene şi Marea Britanie centrele de stocare sunt la 72%. Spre comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, erau pline în proporție de 94%. Media ultimilor 10 ani pentru sfârșitul lunii septembrie e de 85%.

Asta în contextul în care prețurile deja sunt la un nivel record, iar tendința obișnuită e de creștere în sezonul de iarnă.

„Credem că stocurile europene vor fi de circa 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă, iar pierderea stocurilor va perturba piaţa”, a declarat Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol, citat de Reuters.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice.

„Cererea de energie şi gaze e puternică și în Asia, fapt ce reduce livrările de GNL în Europa. Asta și o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară duc la stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a explicat James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.