Studiu: România și Spania, fruntașe la comisionul ilicit în fraudarea achizițiilor publice. Macovei: Nu pariați pe corupție, veți pierde

Studiu: România și Spania, fruntașe la comisionul ilicit în fraudarea achizițiilor publice. Macovei: Nu pariați pe corupție, veți pierde

România și Spania sunt „specialiste” în comisionul ilicit în materie de fraudare a achizițiilor publice. Asta reiese dintr-un studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a precizat, în cadrul unui discurs la Parlamentul European, că achizițiile publice din cinci domenii arată că întreaga populație europeană suportă costurile enorme ale corupției.

”Un studiu efectuat la cererea Comisiei Europene și care a analizat achizițiile din cinci domenii ne arată că întreaga populație europeană suportă costurile enorme ale corupției. Studiul arată că, în 2010, în cele opt țări ale UE, costurile directe ale corupției I sunt estimate între 1,4 miliarde și 2,2 miliarde de euro. Cifrele sunt mai mult decât orice argument împotriva corupției. Cu acești bani s-ar putea face spitale, școli, drumuri, ar putea crește pensiile, salariile, îi putem investi în învățământ, cercetare, în oameni”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei în deschiderea conferinței.

Monica Macovei a declarat că nu este cazul „să se parieze pe corupție, pentru că oricine va pierde”.

”Aceste costuri sunt suportate de toată populația din Uniunea Europeană. Ne costă din buzunariul fiecăruia, de aceea nu este acceptabil să stai deoparte, să spui că nu mă interesează că X îi dă mită lui Y. Ba te privește direct arunci când costul unui contract din bani publici este mai mare din cauza corupției, pentru că acest cost este suportat din banii tăi. orupția creează o altă realitate, la toate nivelurile, o realitate dublă, ilegală, strâmbă. Creăm o ficțiune bazată pe decizii strâmbe,din cauza corupției. Prin urmare nu pariați pe corupție pentru cî nu veți câștiga, ci veți pierde, în primul rând bani”, a mai spus Monica Macovei, la finalul discursului.

Studiul comandat de OLEF a analizat 5 sectoare din cele 8 state membre UE, mai exact Construcții rutiere și feroviare, Apă și deșeuri, Construcții urbane/ de utilități, Formare profesională, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/ Medical.

„Comisionul ilicit este întâlnit în aproximativ 1 din 3 cazuri la nivelul statelor Franța, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Spania. Această practică pare să fie mai degrabă în mod egal în toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventă formă de corupție întâlnită în Spania și România”, arată studiul realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru OLAF.

În plus, pe lângă comisionul ilicit, raportul mai relevă că alte metode de „trucare” a achizițiilor publice sunt fraudarea licitației, practicile de conflict de interese și managementul defectuos intenționat.

Citește AICI studiul Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Ultima oră
17:31 - Florin Cîțu a plecat dintr-o conferință de presă, deranjat de întrebările jurnaliștilor (VIDEO)
17:26 - Ludovic Orban avertizează: „Dacă Iohannis îl va nominaliza pe Cîțu premier, va încălca Constituția”
17:26 - Suedia: Explozie într-un bloc din orașul Göteborg. Poliția ia în calcul un atac cu bombă
17:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 septembrie – 2 octombrie. Iată pentru cine se anunţă câştiguri financiare!
17:15 - Florin Cîțu: „Îi așteptăm pe cei de la USR să discutăm și să mergem cu această coaliție mai departe. Vom trage linie în momentul în care vor vota moțiunea alături de PSD sau AUR”
17:12 - Curtea de Apel Cluj a anulat ultimele Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă și pe cea care introduce certificatul verde COVID. Decizia nu e definitivă
17:00 - Gigi Becali, pictat pe peretele unei biserici, alături de Iisus Hristos. Patronul FCSB a izbucnit în plâns când a văzut rezultatul (FOTO)
16:55 - Ludovic Orban, după decizia conducerii Parlamentului privind moțiunile de cenzură: Încă o hotărâre neconstituțională, luată de aceeași majoritate PSD – partea PNL pro-Cîțu. Penibil (VIDEO)
16:44 - Cele mai ciudate superstiții. De ce se consideră ghinion să te tunzi noaptea și de ce nu e bine să deschizi umbrela în casă
16:42 - Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi votată pe 5 octombrie. Moțiunea USR PLUS – AUR, amânată iar, contrar deciziei CCR (VIDEO)