Surse: Scenariile de lucru în Ministerul Finanțelor pentru creșterea taxelor din 2025 – impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv

Surse: Scenariile de lucru în Ministerul Finanțelor pentru creșterea taxelor din 2025 - impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Specialiștii din administrația centrală lucrează la mai multe scenarii de creștere a taxelor și impozitelor, care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat Guvernul în planul trimis Comisiei Europene, informează G4Media, care citează mai multe surse oficiale.

Măsurile ar urma să fie decise de viitorul guvern cel mai târziu în primul trimestru din 2025 și vor intra în vigoare din aprilie 2025, după cum arată și planul fiscal menționat.

Surse: Scenarii de creștere a taxelor, discutate de specialiștii din administrație

Potrivit G4Media, acum există trei ipoteze de lucru în Ministerul Finanțelor și aparatul guvernamental, dar niciuna nu e asumată oficial deoarece suntem în prag de alegeri.

Varianta 1 de lucru include creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%, prin includerea contribuțiilor de asigurări de sănătate și aplicarea acestei cote pe toate tipurile de venituri. Această variantă ar duce la eliminarea unor excepții.

Varianta 2 prevede creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21% (cu păstrarea cotelor reduse la medicamente, alimente, horeca, hrana pentru animale) și creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%. În această variantă, dacă guvernul ar decide eliminarea cotelor reduse, TVA general ar putea rămâne la 19%.

Varianta 3 de lucru prevede introducerea impozitului progresiv pe venit. De remarcat că acest scenariu e susținut doar de PSD și ar putea fi aplicat dacă viitoarea coaliție guvernamentală va accepta o astfel de schimbare radicală de politică fiscală.

Ce impozite ar mai putea crește de la anul

G4Media mai notează că, orice variantă va fi adoptată, la ea se vor mai adăuga câteva măsuri: creșterea impozitivului pe dividende (cel mai probabil de la 8% la 10%), creșterea impozitului pe proprietăți începând din 2026 și scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro (cel mai probabil în trepte). De asemenea, primarii ar urma să primească mai puțini bani de la guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Orașul din România unde oamenii pot admira ornamentele de Crăciun, în timp ce ascultă înregistrări de la Revoluția din 1989
22:38 - Bucatele de Crăciun, mai scumpe în acest an. Cât costă produsele tradiționale
22:28 - Franța: Guvernul condus de Michel Barnier a picat prin moțiune de cenzură, o premieră după 1962
21:56 - Cât costă un pahar de vin fiert și o porție de sarmale la Târgul de Crăciun din Brașov. Prețurile altor produse tradiționale
21:51 - Cătălin Drulă: Acum, ne unește un lucru comun, și anume, să salvăm democrația românească de un personaj odios, un apologet al crimelor legionarilor și, așa cum ne arată serviciile secrete, e dirijat de la Putin (VIDEO)
21:48 - Reacția lui Călin Georgescu după desecretizarea CSAT. „Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat”
21:33 - Bănescu: E un fenomen fascinant acesta al instrumentalizării religiei. Ortodoxismul e cel mai mare adversar al Ortodoxiei / Antidotul la penetrarea populismului este educația! Noi, ca popor, din păcate, nu am internalizat încă oroarea față de totalitarism (VIDEO)
21:24 - Doi români, reținuți pe un aeroport din Italia. Ce au găsit polițiștii în ghiozdanul pe care îl transportau
21:24 - USR anulează protestul pro-Europa din Piața Victoriei. Ce recomandă Elena Lasconi
21:12 - Călin Georgescu a citat din manifestul lui ”Unabomber”, într-una din cărțile scrise de el. Acesta a fost unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie, care ura progresul