Tezaurul României de la Moscova, 2 miliarde euro valoare actuală

Tezaurul României de la Moscova, 2 miliarde euro valoare actuală
Foto: basarabia91.net

Guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR), Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 2 că fiecare guvernator face un legământ la instalarea în funcție de a recupera tezaurul de la Moscova.

În cadrul aceleași emisiuni a fost cifrată și valoarea actuală a tezaurul aflat în exil la Moscova. Conform specialiștilor aceasta se ridică la circa 2 miliarde de euro.

Guvernatorul BNR consideră problema tezaurului drept una în continuare deschisă. Acesta a prezentat dosarul patrimoniului de stat în care sunt prezente toate actele prin care Rusia a preluat spre păstrare 93,4 tone de aur fin precum și alte obiecte de valoare care aparțineau instituțiilor române și Băncii Centrale.

Isărescu a precizat că acest dosar este unul cu importanță pe care fiecare guvernator îl preia la instalarea în funcție și în prisma căruia face toate demersurile pentru a recupera tezaurul.

România și-a trimis în timpul Primului Război Mondial tezaurul în Rusia pentru păstrare, acesta nemaifiind returnat integral. Tezaurul a fost transportat în Rusia țaristă cu scopul de a fi adăpostit de Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Bulgaria) care ocupaseră o parte însemnată a României.