Ţiriac: Previziunile pe termen scurt sunt riscante. România va ieşi din criză în 2012

Ţiriac: Previziunile pe termen scurt sunt riscante. România va ieşi din criză în 2012
Foto: evz.ro

Omul de afaceri Ion Ţiriac şi-a revizuit estimările cu privire la ieşire din criză pentru 2012, susţinând că prognozele făcute în acest moment pentru o perioadă mai mare de trei luni sunt “o aventură foarte riscantă”, pe fondul declaraţiilor apărute în Guvern privind ieşirea din recesiune la sfârşitul primului trimestru al acestui an.

Ion Ţiriac şi-a revizuit poziţia, susţinînd totodată că singurul avantaj al unei ţări emergente cum este România este că va avea “mai mult de mîncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi”, potrivit unei declaraţii citate de Mediafax.

„Socotelile mele în 2007-2008 au fost că această criză ţine până în 2010. Mi-am revizuit atitudinea, să spun, dacă nu moralitatea, şi pe urmă am spus că 2011 o să fie pe undeva la fel ca 2010, dar în 2012 începem să plutim. Singura veste bună este că noi avem atât spaţiu de recuperat, încât în momentul în care Europa îşi revine oarecum, ţările emergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avem mult mai mult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi”, a spus omul de afaceri, invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV.

Omul de afaceri Ţiriac a susţinut că performaţele României depind de evoluţia celorlalte state europene, iar primul semn al depăşirii recesiunii va fi revenirea încrederii în bănci şi reluarea creditării.

“Băncile au foarte mulţi bani în momentul ăsta, chiar şi în România există bani în bănci, însă sunt atât de prudente, sau hiper-prudente, că nu ştiu unde, cum şi ce şi cui să-i mai dea banii. (…) Pe de altă parte, relaţiile între bănci sunt încă aproape îngheţate pentru că fiecare îşi apără colacul de salvare. (…) Mulţi au căzut şi o să mai cadă încă. Eu am auzit că în următorii 15-20 de ani, de exemplu, în Europa o să existe patru bănci”, a afirmat Ţiriac.

Ţiriac susţine varianta unui împrumut extern

Vorbind despre efectul măsurilor introduse de Guvern, precum împrumuturile externe, tăierea salariilor şi majorarea TVA, Ţiriac nu a exclus varianta unui împrumut, afirmând însă că ar folosi banii pentru a genera beneficii viitoare.

„Eu m-aş împrumuta cu 10 sau 20 de miliarde în luna martie sau aprilie, dar aceste miliarde le-aş şi folosi într-un fel oarecare ca să-mi vină şi înapoi. (…) Datoria noastră publică nu-i atât de mare, având în vedere că totuşi am avut un PIB pe undeva la 120-130 de miliarde „, a declarat omul de afaceri.

Ion Ţiriac a declarat că măsura Guvernului de a lua bani cu împrumut a venit ca o soluţie pentru a avea „cu ce să trăiască”, adăugând chiar că creditele ar fi trebuit accesate mai devreme.

„Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi să punem maşina în mişcare, adică să mă facă pe mine, cetăţean care fac negoţ, comerţ, ce doreşti dumneata, şi plătesc încă şi astăzi mii de oameni, ca să-i ţin pe aceşti mii de oameni şi să nu-i bag în braţele Guvernului în şomaj. Aceşti bani au fost investiţi, e foarte adevărat că ai problema cu pensionarii, ai problema cu funcţionarii de stat, dar asta pe mine nu mă încălzeşte. Pe mine m-ar încălzi să-mi facă mie nişte facilităţi ca să pot să ţin oamenii, pentru că dacă nu-mi face mie facilităţi să ţin oamenii se trezeşte cu toţi în braţe şi mai trebuie să împrumute nu un miliard, două pe lună că să le dea numai salarii şi-atunci suntem morţi”, a declarat Ţiriac.

Omul de afaceri s-a referit şi la atitudinea românilor în timp de criză care au “strâns cureaua” şi au făcut economii pentru a depăşi această perioadă.