Cum ştii exact ce mănânci pe plajă: șprot sau hamsii. Cum le deosebești ca să nu fii păcălit

Cum ştii exact ce mănânci pe plajă: șprot sau hamsii. Cum le deosebești ca să nu fii păcălit
Hamsii / Foto: Pixabay.com

Turiștii cad adesea în plasa comercianților de la malul mării, care aleg să vândă șprot drept hamsii. De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii.

Protecția Consumatorului atrage atenția asupra faptului că hamsiile pe care le puteți achiziționa de pe plajă nu sunt, de fapt, hamsii. Comercianți pot vinde șprot în loc de hamsii, find un pește mult mai ieftin.

Hamsiile sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate de la malul mării, iar cei mai mulți dintre turiști îl consumă în fiecare vacanță.

Șprotul, vândut drept hamsii pe litoral

Protecția Consumatorului îi avertizează în fiecare an pe români să fie atenți la alimentele pe care le consumă pe litoral.

Un exemplu foarte bun sunt hamsiile, un preparat pe care toți românii îl consumă în timpul vacanțelor pe litoral. Cel mai important aspect pe care turiștii trebuie să îl cunoască este faptul că hamsiile pot fi înlocuite cu șprot și vândute la preț de hamsii.

Șprotul este un pește mai iefin ca hamsiile, dar la terasele de pe litoral sau la vânzătorii ambulanți ori la tarabe, el poate fi vândut drept șprot.

Cum faci diferența între hamsii și șprot

Potrivit Bzi.ro, iară o listă de elemente care deosebesc cei doi pești:

Hamsiile, culoare albăstruie

Spre deosebire de șrpot, hamsiile au următoarele caracteristici:

 • Hamsia are o lungime de aproximativ 20 de cm.
 • Gura hamsiilor este mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustată.
 • La hamsii, colțurile gurii depășesc colțurile ochilor.
 • Corpul acestora este mai alungit, iar atunci când se condimentează se folosește doar sarea, fără alte mirodenii.
 • De cele mai multe ori hamsiile se găsesc în apele marine.

Șprotul are corpul mai mic

Spre deosebire de hamsii, șprotul are anumite caracteristici prin care se diferențiază:

 • Șprotul este mai ieftin, iar un kilogram costă aproximativ 10 lei.
 • Este mai mic ca o hamsie, având o lungime de maxim 10 centimetri.
 • Are un conținut mai mare de grăsimi.
 • Corpul e acoperit de solzi mari.
 • Are o culoare verde – albăstruie.
 • Se poate consuma afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt.
Tags:
Ultima oră
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Cine sunt liberalii din Biroul Executiv al formațiunii (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)