Cum ştii exact ce mănânci pe plajă: șprot sau hamsii. Cum le deosebești ca să nu fii păcălit

Cum ştii exact ce mănânci pe plajă: șprot sau hamsii. Cum le deosebești ca să nu fii păcălit
Hamsii / Foto: Pixabay.com

Turiștii cad adesea în plasa comercianților de la malul mării, care aleg să vândă șprot drept hamsii. De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii.

Protecția Consumatorului atrage atenția asupra faptului că hamsiile pe care le puteți achiziționa de pe plajă nu sunt, de fapt, hamsii. Comercianți pot vinde șprot în loc de hamsii, find un pește mult mai ieftin.

Hamsiile sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate de la malul mării, iar cei mai mulți dintre turiști îl consumă în fiecare vacanță.

Șprotul, vândut drept hamsii pe litoral

Protecția Consumatorului îi avertizează în fiecare an pe români să fie atenți la alimentele pe care le consumă pe litoral.

Un exemplu foarte bun sunt hamsiile, un preparat pe care toți românii îl consumă în timpul vacanțelor pe litoral. Cel mai important aspect pe care turiștii trebuie să îl cunoască este faptul că hamsiile pot fi înlocuite cu șprot și vândute la preț de hamsii.

Șprotul este un pește mai iefin ca hamsiile, dar la terasele de pe litoral sau la vânzătorii ambulanți ori la tarabe, el poate fi vândut drept șprot.

Cum faci diferența între hamsii și șprot

Potrivit Bzi.ro, iară o listă de elemente care deosebesc cei doi pești:

Hamsiile, culoare albăstruie

Spre deosebire de șrpot, hamsiile au următoarele caracteristici:

  • Hamsia are o lungime de aproximativ 20 de cm.
  • Gura hamsiilor este mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustată.
  • La hamsii, colțurile gurii depășesc colțurile ochilor.
  • Corpul acestora este mai alungit, iar atunci când se condimentează se folosește doar sarea, fără alte mirodenii.
  • De cele mai multe ori hamsiile se găsesc în apele marine.

Șprotul are corpul mai mic

Spre deosebire de hamsii, șprotul are anumite caracteristici prin care se diferențiază:

  • Șprotul este mai ieftin, iar un kilogram costă aproximativ 10 lei.
  • Este mai mic ca o hamsie, având o lungime de maxim 10 centimetri.
  • Are un conținut mai mare de grăsimi.
  • Corpul e acoperit de solzi mari.
  • Are o culoare verde – albăstruie.
  • Se poate consuma afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt.
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`