1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Au participat peste 1.500 de militari români şi circa 150 de soldați străini. Aeronavele nu au mai zburat din cauza vremii (VIDEO, GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La mulți ani, România! La mulți ani români de pretutindeni! Este cea mai importantă zi din istoria României. Este Ziua națională și, ca în fiecare an, în toate marile orașe ale țării este marcată de parade militare. Un omagiu adus celor care au murit pentru patrie, un omagiu adus celor care au luptat pentru a face România Mare. Ca de obicei, spectacolul a fost grandios la Arcul de Triumf din Capitală, acolo unde Armata Română și-a etalat cele mai performante arme și sisteme de apărare, informează B1 TV. Din păcate, aeronavele nu au mai zburat din cauza vremii.

Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf și a ajuns în tribuna oficială, alături de celelelalte oficialităţi, printre care se află premierul Nicolae Ciucă, preşedinteţii celor două Camere ale Parlamentului, miniştri și parlamentari.

După intonarea Imnul Naţional, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă, apoi a fost ținut un moment de reculegere.

UPDATE: Înainte de parada de la Arcul de Triumf, la Mormântul Ostașului Necunoscut a avut loc o ceremonie militară și religioasă în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării. Un omagiu adus celor care și-au dat viața de-a lungul istoriei tumultoase a României, a țării care acum 104 ani a devenit Mare.

Festivitatea de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol a început cu o ceremonie religioasă, urmată de una militară.

Apoi au fost depuse coroane în amintirea eroilor neamului. La ceremonia militară și religioasă a luat parte și prim-ministrul Nicolae Ciucă.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Iar la mormântul ostașului necunoscut se va aduce o ofrandă celor care au murit pe front pentru a apăra România.

Circa 150 de militari străini, la parada de Ziua Naţională

Peste 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP defilează în Capitală, împreună cu peste 120 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul.

În premieră, soldații români vor prezenta două dintre cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.

Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Mesajul ministrului Apărării, de 1 Decembrie

De Ziua Națională, ministrului Apărării, Angel Tâlvar le-a mulțumit militarilor aflați în misiune, departe de casă. La rândul lor, soldații își transmit gândurile bune tuturor românilor.

„Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoștință și respect, către militarii care sărbătoresc Ziua Națională a României în misiuni internaționale, reprezentând Țara cu mândrie, cinste și profesionalism.

Le dorim celor aflați departe de casă, dar cu inima acasă, să se bucure de această zi sfântă, să izbândească în tot ceea ce fac și să se întoarcă sănătoși și cu sentimentul datoriei împlinite la cei dragi lor”, a transmis Tîlvăr.

În prezent, peste 480 de militari români sunt aflați in misiuni, departe de casă. La rândul lor, aceștia și-au transmis gândurile bune tuturor românilor, informează B1 TV.

Ziua Națională, în topul celor mai iubite sărbători

Ziua Națională a României se află în topul celor mai iubite sărbători. Mai mult de jumătate dintre români găsesc în această zi un bun prilej de a se relaxa acasă, cu persoanele dragi. În schimb, aproape o treime profită de minivacanță și părăsesc orașele aglomerate pentru câteva zile.

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research poziționează Ziua Națională a României pe locul doi în topul sărbătorilor preferate de români.

Nu a reușit să treacă, totuși, de Revelion care este sărbătoarea favorită a peste o treime dintre români. Procentul, însă este unul destul de stâns. 1 Decembrie este la o distanță de doar 6 procente față de Anul Nou. Celelate locuri sunt ocupate de sărbători precum ziua Copililui sau a Femeii.

Topul sărbătorilor preferate de români:

1. Anul nou – 36% dintre intervievați
2. Ziua Naţională a României – 30% dintre intervievați
3. Ziua Copilului- 12% dintre intervievați
4. Ziua Femeii – 3% dintre intervievați

În legătură cu modul în care româniii își petrec timpul de 1 Decembrie, majoritatea preferă să se relaxeze, acasă, cu cei dragi. Totodată, o treime dintre români vor să profite la maximum de minivacanță și aleg să viziteze un alt oraș sau o altă țară.

Tot în aceași măsură, românii vor să își viziteze rudele rudele. 14%, însă, vor participa la paradă, arată sondajul citat de B1 TV.

Cum petrec românii de 1 Decembrie?

42% dintre respondenţi stau acasă
28% dintre respondenţi plecă în vacanță
28% dintre respondenţi își vizitează rudele
14% dintre respondenţi participă la parada în cinstea Zilei Naționale a României

Studiul celor de la Reveal Marketing Research a fost realizat pe un eșantion de peste 1000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe