16 persoane și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european delegat în România

16 persoane și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european delegat în România
foto: Facebook @ Comisia Europeană în România

Ministerul Justiției a anunțat vineri că, până la data limită de 7 ianuarie 2021, 16 persoane și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european delegat în România. Ele vor intra în următoarea etapă de selecție.

„Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată”, se arată în comunicatul emis vineri de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, „EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE”.

„În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența”, se mai arată în același comunicat.

16 persoane și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european delegat în România. Calendarul procedurii de selecție e următorul:

08-18.01.2021– Verificarea de către Comisia de selecție a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor de participare la interviu;

19.01.2021– Afișarea listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu;

19-22.01.2021– Programarea și stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații;

25-28.01.2021– Interviul în fața Comisiei de selecție;

29.01.2021– Afișarea rezultatelor selecției;

29-02.02.2021– Transmiterea listei candidaților pentru funcția de procuror european delegat Procurorului-șef european.

Cine sunt adjuncții Laurei Codruța Kovesi la șefia EPPO

Laura Codruța Kovesi este procurorul-șef al EPPO, iar cei doi adjuncți ai săisunt Danilo Ceccarelli din Italia și Andres Ritter din Germania.

Danilo Ceccarelli, 53 de ani, activează din 1995 în domeniul judiciar. Este specializat în criminalitate fiscală, fraude, corupție și spălare de bani. În ultimii doi ani a ocupat funcția de procuror în cadrul Departamentului pentru infracțiuni financiare transnaționale de la Milano.

În vârstă de 56 de ani, Andres Ritter a devenit procuror tot în anul 1995, iar din2008 a ocupat funcția de procuror-general adjunct în landul Meckenburg-Pomerania. A concurat, de asemenea, pentru funcția de procuror-general al Parchetului European, împotriva Laurei Kovesi, dar s-a clasat pe locul al treilea.