Adriana Pistol, despre certificatul verde de vaccinare: La nivelul UE se află în finalizare un Regulament. Toate statele sunt obligate. Demersurile sunt făcute în sensul colaborării dintre INSP și STS (VIDEO)

Adriana Pistol, despre certificatul verde de vaccinare: La nivelul UE se află în finalizare un Regulament. Toate statele sunt obligate. Demersurile sunt făcute în sensul colaborării dintre INSP și STS (VIDEO)

Medicul Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat, marți, că la nivelul Uniunii Europene se află în finalizare un Regulament privind certificatul verde. Fiind un Regulament, nu va mai fi nevoie de transpunerea prevederilor în legislația națională, ci se impune direct.

Certificatul digital nu se referă numai la vaccinarea anti-COVID, ci include informații și despre eventualele teste pe care persoana respectivă le-a făcut sau dacă a fost infectată cu coronavirus în ultimele 180 de zile.

INSP și STS au început deja colaborarea, iar cei de la STS lucrează deja cu colegii lor de la nivelul UE pentru respectivul portal, astfel încât, la 1 iunie, România va fi pregătită să furnizeze, la cerere, fiecărui cetățean aceste informații, a mai susținut Pistol.

Adriana Pistol, despre certificatul verde de vaccinare: La nivelul UE se află în finalizare un Regulament. Toate statele sunt obligate. Demersurile sunt făcute în sensul colaborării dintre INSP și STS

Adriana Pistol, despre certificatul digital privind vaccinarea anti-COVID

„Termenul e în iunie. La nivelul UE se află în finalizare, mai sunt câteva puncte de negociat, un Regulament în acest sens. Regulament înseamnă că toate statele membre sunt obligate să-l aplice fără să mai fie nevoie de transpunere în legislația națională.

Toate demersurile sunt făcute în sensul colaborării dintre noi, cei de la Institut, care avem informația despre vaccinare, și colegii de la STS, care au informația despre boală în antecedente și testare înainte de călătorie.

Certificatul digital nu se referă numai la vaccinare, ci și la faptul că o persoană a fost infectată cu 180 de zile anterior călătoriei, perioadă în care se consideră că poate călători, sau și-a efectuat recent un test.

Cele două platforme sunt deja interconectate, colegii de la STS au preluat din punct de vedere tehnic, informatic activitatea și colaborează cu colegii de la nivelul UE – acel portal – astfel încât, la 1 iunie, și România să fie pregătită să furnizeze, la cerere, fiecărui cetățean una din cele trei informații sau toate trei”, a explicat medicul Adriana Pistol.