„Afacere de 400 de milioane de euro”. Anularea examenului de BAC, o capcană. Un ministru a făcut anunțul

„Afacere de 400 de milioane de euro. Anularea examenului de BAC, o capcană. Un ministru a făcut anunțul
FOTO: Pixabay.com

Anularea examenului de bacalaureat este una dintre temele de dezbatere ale momentuluiîn România. De teama COVID-19, multe voci susțin că cea mai bună variantă ar fi echivalarea notelor cu cele din timpul anilor de studiu. Daniel Funeriu însă, fost ministru al Educației în guvernul lui Emil Boc, crede că examenul trebuie să se desfășoare în ciuda presiunilorși oferă argumente în acest sens.

Daniel Funeriu, ministrul care a introdus camere video în sălile de examen, susține că tinerii trebuie să-și apere onoarea diplomei de bacalaureat, într-o postare pe Facebook.

Daniel Funeriu: „Risc de aproape de zero”

Ministru în perioada 2009-2012, Funeriu susține că, statistic vorbind, pericolul pentru sănătate este aproape nul, dacă bacalaureatul va fi organizat în acest an.

„Să fim puțin raționali: conform tendințelor actuale, în ziua bacalaureatului vor mai fi în România aproximativ 1000 de infectați cu coronavirus. Asta înseamnă că, din aprox. 140.000 de copii care vor da bacul, 7 vor fi infectați. Din care 5-6 diagnosticați, deci izolați, deci un singur elev infectat va da bacalaureatul. Vom avea, așadar, o singură sală de clasă cu un elev infectat, cu mască și la distanță mare de ceilați. Rațional vorbind, un risc de 10 ori mai mic decât riscul unui accident rutier într-un an calendaristic pentru o persoană oarecare. Riscul pentru sănătate este, așadar, cât de aproape de zero este posibil să fie”, a notat Daniel Funeriu pe pagina sa de Facebook.

Daniel Funeriu: „Interes financiar de aproximativ 400 de milioane de euro”

De asemenea, Funeriu atrage atenția asupra faptului că anularea bacalaureatului ar reprezenta o mare capcană pentru sistemul educațional românesc, în special pentru învățământul universitar.

„Coaliția loazelor a început, așa cum prevedeam, ofensiva abjectă pentru anularea bacalaureatului în România. Dacă se va anula bacalaureatul, vreo 6-700.000 de picați la bac din 2011 încoace vor primi acea diplomă și vor repopula fabricile de diplome – dughene, nu universități – cu un interes financiar de aproximativ 400 de milioane de euro anual”, a notat Daniel Funeriu.

Mesajul lui Daniel Funeriu

Elevii din România, poziții contrastante

Elevii din România nu sunt reprezentați într-un mod unitar. Mișcarea Elevilor din România (MER) cere anularea examenului de bacalaureat, în timp ce Consiliul Național al Elevilor insistă pentru susținere, potrivit calendarului făcut public de către Ministerul Educației.

Mișcarea Elevilor din România: „Ne dorim amânarea”

„Noi ne dorim în acest moment amânarea, pentru că nu considerăm că statul se află în posibilitatea de a ne oferi siguranța din punct de vedere igienico-sanitar pentru desfășurarea în norme de maximă siguranță a acestor examene.

Noi nu considerăm că poate să existe soluția ca niciun elev să nu întâmpine vreo problemă în urma acestui examen”, a spus Mihai Vlad, membru fondator „Mişcarea Elevilor din România”.

Consiliul Național al Elevilor: „Organizarea examenului de bacalaureat, un drept al elevilor”

„În articolul care reglementează Bacalaureatul se spune foarte clar că simpla absolvire a 12 clase nu instituie dreptul de a te înscrie în învățământul superior. În acest sens, propunerea noastră este ca examenul de Bacalaureat, precum și cel de Evaluare Națională, să fie susținute, fiind un drept pe care elevii îl au.

Este vorba despre un drept al elevilor, deci o obligație pentru statul român, care, da, a comunicat prin instituțiile guvernamentale foarte dezastruos în ultima perioadă și cu măsuri luate de la o zi la alta, însă dezideratul nostru este o evaluare standardizată, obiectivă și echitabilă”, a declarat reprezentantul CNE, Antonia Pup.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră