Agenția Națională Antidrog: Un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață

Agenția Națională Antidrog: Un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață
Sursa foto: DIICOT

Potrivit Agenției Naționale Antidrog,s-a înregistrat o creștere a prevalenței consumului în populația generală din România. Mai exact, a crescut inclusiv consumul experimental (cel puțin o dată în viață), la peste 10%.

Cu toate acestea, ANA transmite că a scăzut consumul de heroină, iar folosirea canabisului are cel mai lent ritm de creștere din ultimii 10 ani.

Un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață

Șefa Serviciului pentru Reducerea Cererii de Droguri din cadrul Agenției a comentat fenomenul:

„Știm foarte bine că nu mai există acele așa zise magazine de vise în care se comercializau produsele respective. Eforturi s-au făcut. Însăeste foarte greu de controlat procurarea acestor produse din alte state membre sau nemembre de pe serverele respective în care se comercializează.Depinde și de piața neagră a drogurilor, de tipologia consumatorilor, de modelele de consum”, a precizat Diana Șerban pentru rfi.ro.

Aceasta a mai precizat și că „demult consumatorul de droguri nu mai este privit ca un infractor.Dependența de droguri este privită ca o boală, ca o tulburare psihiatrică”, îndemnând mai ales la vigilența tinerilor și adolescenților.

Mesajele negative și imperative nu au niciun efect asupra populației la risc, respectiv asupra adolescenților și tinerilor. Cel mai bun mesaj este „informează-te, evaluează-te și vezi cum reacționezi în situații de crziă”. Este important să ne evaluăm cu toții, tineri, adulți, să evaluăm foarte bine care sunt factorii de risc și să încercăm să reacționăm în situații de stres, în situații cu potențial traumatic, prin alte tipuri de resurse pe care le identificăm la nivel personal”, a mai precizat Diana Șerban.

Captură record în porturi: 1.500 kg de hașiș și peste 4 milioane de pastile de captagon

Săptămâna trecută, angajații MAI au desfășurat 30 de operațiuni de amploare, în urma cărora s-au fost constatate aproape 68.000 de contravenții și au aplicat sancțiuni de peste 25 milioane lei.

Au fost confiscate bunuri în valoare de 4,7 milioane lei”, a precizat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI..

Aceasta a vorbit și despre acțiunea soldată cu cea mai importantă captură de pastile de captagon și hașiș din istoria poliției române.

„Este vorba despre 1.500 kg de hașiș și peste 4 milioane de pastile de captagon cu o greutate de 751 de kg. Toate capturile din acest caz sunt estimate la peste 80 de milioane de euro”.

Zeci de persoane care aprovizionau cu droguri cluburile din Brașov și de pe Valea Prahovei, audiate de DIICOT

La jumătatea lunii iulie, procurorii DIICOT Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti au efectuat percheziţii în judeţul Braşov, într-un dosar de trafic şi deţinere de droguri de risc şi mare risc (cannabis, cocaină, comprimate de ecstasy şi MDMA), stupefiantele fiind distribuite în cluburi de pe Valea Prahovei şi din municipiul Braşov.

În urma percheziţiilor s-au indisponibilizat aproximativ40 de grame de cannabis, comprimate MDMA, o plantă de cannabis, MDMA Cristal, semințe de cannabis, cântare, grindere, mai multe recipiente și plicuri folosite la ambalarea și depozitarea drogurilor, precum și 3.600 de lei.

Tags:
Ultima oră
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6