Al treilea contract a fost încheiat între Comisia Europeană și Pfizer-BioNTech, pentru livrarea altor 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19

Al treilea contract a fost încheiat între Comisia Europeană și Pfizer-BioNTech, pentru livrarea altor 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19
Foto: Pixabay

Cel de-al treilea contract între Comisia Europeană și companiilefarmaceutice Pfizer-BioNTech a fost semnat. Astfel, Uniunea Europeană își rezervă1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19, în beneficiul tuturor statelor membre. Tranșa ar urma să fie livrată în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2021 şi 2023.

Noul contract va permite achiziţionarea a 900 de milioane de doze de vaccin din formulaactuală, dar și din ceaadaptatăla noile tulpini, cu opţiunea de a achiziţiona alte 900 de milioane de doze. De asemenea, contractul prevede ca producţia de vaccinuri să se efectueze în UE şi ca elementele componente esenţiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilităţii vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată.

„Odată cu semnătura noastră, noul contract este acum în vigoare, ceea ce este o veste bună pentru lupta noastră pe termen lung în vederea protejării cetăţenilor europeni împotriva virusului şi a variantelor sale. Producţia şi livrarea în UE a până la 1,8 miliarde de doze sunt garantate. Contractele potenţiale cu alţi producători vor urma acelaşi model, în beneficiul tuturor”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citează agerpres.ro.
Contractul semnat joi va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac şi Moderna şi cu BioNTech/Pfizer. În acest fel seaasigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-şi imuniza întreaga populaţie împotriva SARS-COV-2.