Alexandru Rafila: Nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor anti-COVID. Trebuie să ținem lucrurile sub control, să nu avem un următor val care să ne pună probleme (VIDEO)

Alexandru Rafila: Nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor anti-COVID. Trebuie să ținem lucrurile sub control, să nu avem un următor val care să ne pună probleme (VIDEO)

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că măsurile anti-COVID-19 vor fi relaxate în perioada sărbătorilor, dat fiind că situația epidemiologică o permite. Pe de altă parte, e extrem de important ca măsurile rămase să fie respectate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rafila, declarații la debutul ședinței de Guvern

„Primul punct e legat de Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă și menționează noi măsuri în ce privește modul în care se va desfășura viața economică și socială în următoarea perioadă.

Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente, pe de o parte, și s-a ridicat interdicția de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane ar trebui să fie un factor încurajator pentru respectarea strictă a măsurilor. E lucrul cel mai important pe care ar trebui să-l discutăm în comunicarea publică

Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor prevederilor, trebuie să ne uităm la cadrul legal care-i sancționează pe cei care nu respectă reglementările. Lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea.

Având în vedere contextul epidemiologic, suntem de acord cu măsurile ușor relaxate.

S-a inclus în cerctificatul digital și prevederea privind persoanele testate, un lucru normal, dar e clar pentru toți operatorii economici că trebuie să respecte legislația în ce privește măsurile de protecție și gradul de ocupare.

E foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor. Ideea e că trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem un următor val care să ne pună probleme.”, a declarat Rafila.

Ministerul Sănătății, discuții despre pregătirea valului 5 COVID

Alexandru Rafila a declarat apoi, că, în paralel, la Ministerul Sănătății au loc discuții în perspectiva noului val pandemic.

„Evaluăm acum la Ministerul Sănătății capacitatea de răspuns la nivelul spitalelor. Avem un mecanism flexibil, acum ne preocupă accesul la servicii medicale pentru pacienții cu alte patologii. (…)

Totodată, dezvoltăm cu medicii de familie un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care au sunt simtomatice sau au fost contacți. De asemenea, și procedurile legate de evaluarea și tratamentul acestor pacienți”, a mai spus ministrul Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe