Alexandru Rafila: „Persoanele care au viroze respiratorii nu trebuie să apeleze la antibiotice” / Recomandări pentru cei care au gripă (VIDEO)

Alexandru Rafila: „Persoanele care au viroze respiratorii nu trebuie să apeleze la antibiotice” / Recomandări pentru cei care au gripă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a explicat, pentru B1 TV, ce trebuie să facă persoanele care suferă de viroze respiratorii, au fost diagnosticate cu infecție gripală sau au intrat în contact cu cineva care are gripă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Rafila, recomandări pentru cei care au viroze respiratorii sau gripă

„Formele ușoare spre medii de viroze respiratorii în mod normal trebuie să meargă la medicul de familie sau la un ambulatoriu de specialitate. E bine ca oamenii să nu aștepte înrăutățirea situației, să se ducă de la început.
Principala măsură care trebuie luată e izolarea la domiciliu pentru persoanele cu viroze respiratorii, adică să nu meargă în colectivitate – acesta e lucrul cel mai important. Și să o trateze simptomatic fără antibiotice, atenție!, fără antibiotice.

Iar pentru infecția gripală dacă e confirmată sau dacă e un contact cu o persoană care a fost confirmată cu gripă, atunci se poate utiliza un medicament antiviral de Oseltamivir. Ieri am verificat stocurile la nivel național, sunt patru milioane de comprimate. Mâine și poimâine vom avea întâlniri cu producătorii și distribuitorii de medicamente antiinflamatorii, antitermice și antivirale să vedem dacă în zilele următoare pot ajunge din depozite cât mai repede la farmacii.

Noi am pus la dispoziție o listă de medicamente similare, care conțin aceleași substanțe precum cele care sunt mai cunoscute din punct vedere comercial. Oricare e bun, dar antiviralele trebuie administrate la recomandarea medicului”, a explicat ministrul Sănătății.

În cadrul aceleiași emisiuni, Alexandru Rafila a susținut că e posibil ca joi să fie declarată epidemia de gripă. Nu vor fi impuse restricții ca în vremea pandemiei de coronavirus, dar Ministerul Sănătății va veni cu o serie de recomandări pentru populație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:46 - Boris Johnson ar fi fost amenințat de Putin înainte de invazia în Ucraina: “Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut”
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal