Alexandru Rafila: E posibil să fim în situația în care să declarăm o epidemie de gripă. Nu vor exista restricții care să afecteze viața cotidiană, dar Ministerului Sănătății va face recomandări foarte ferme (VIDEO)

Alexandru Rafila: E posibil să fim în situația în care să declarăm o epidemie de gripă. Nu vor exista restricții care să afecteze viața cotidiană, dar Ministerului Sănătății va face recomandări foarte ferme (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că e posibil ca joi să fie declarată epidemie de gripă. Totul depinde de cifrele oficiale pe care le vor primi privind numărul de cazuri. Rafila a susținut că nici vorbă să se revină la restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus, ci doar la anumite recomandări precum purtarea măștii în spațiile aglomerate, menținerea igienei și vaccinare anatigripală. De asemenea, managerii de spitale vor putea institui, pe perioadă limitată, obligativitatea ca personalul sanitar și vizitatorii să poarte mască atunci când sunt în incinta unităților medicale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Tot mai multe cazuri de gripă în România. Ce spune ministrul Alexandru Rafila

Declararea epidemiei de gripă e „o decizie pe care a mai luat-o Ministerul Sănătății de mai multe ori în decursul timpului, când a existat o creștere alarmantă a cazurilor de gripă. În ce privește restricțiile, nu afectează viața cotidiană, dar asta nu înseamnă că nu vor exista recomandări foarte ferme din partea Ministerului Sănătății atât în ceea ce privește populația generală – aici mă refer la lucrurile pe care trebuie să le cunoaștem din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii (…) și măsurile de igienă individuală, alături de vaccinarea antigripală…”, a declarat Rafila.

Ministrul a insistat că purtarea măștii nu va fi obligatorie în nicio situație pentru populația generală: „Nici nu există bază legală care să permită acest lucru, dar va fi obligatoriu în spitale utilizarea măștii de către personalul sanitar sau vizitatori, chiar dacă vizitele vor fi mai puține. Această decizie e a managerului. Există o prevedere legală care permite managerului să instituie o astfel de măsură pentru o perioadă limitată”

„Din experiența anilor anteriori, această perioadă să-i spunem epidemică durează circa patru săptămâni, apoi numărul de cazuri începe să scadă. O proporție importantă dintre îmbolnăviri e produsă de virusuri gripale, deci dintre virozele respiratorii proporția e impotantă, iar acest lucru face probabil – încă nu știu cifrele, le vom primi mâine – dar e posibil să fim în situația în care să declarăm o epidemie de gripă”, a mai declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe