Alin Șerbănescu (MT), despre proiectul privind trenurile cu hidrogen: „Nu vor mai polua, vor fi culmea creației” / „Pentru transportul mare se vor continua eforturile de electrificare”

Alin Șerbănescu (MT), despre proiectul privind trenurile cu hidrogen: „Nu vor mai polua, vor fi culmea creației” / „Pentru transportul mare se vor continua eforturile de electrificare”
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Transporturilor a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru achiziționarea primelor 12 trenuri nepoluante cu hidrogen, parte dintr-un proiect-pilot, iar Alin Șerbănescu, comunicator din cadrul instituției, a declarat pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir”, că acestea „vor fi culmea creației”.

Alin Șerbănescu (Ministerul Transporturilor), pe B1 TV, despre proiectul-pilot privind trenurile cu hidrogen

„Este o chestiune revoluționară, este energia verde. Nu vor mai polua. Vor fi culmea creației (…). Ca să folosesc așa termenii englezești care se utilizează mai nou, este un must have (ceva ce trebuie să ai, n.r.). Practic, aceste trenuri sunt bune pentru că nu mai poluează. Sunt niște bile alimentate pe hidrogen care produc energie electrică și, astfel, pun trenul în funcțiune, iar acest tip de energie este nepoluant”, spune Alin Șerbănescu.

Referitor la starea în care se află unele dintre trenurile care circulă în prezent pe rețeaua feroviară românească, el a explicat: „Știu ce gândesc oamenii, `chelului tichie de mărgăritar îi trebuie`. Acestea (cele cu hidrogen, n.r.) sunt o parte din trenurile care vor funcționa pe șine și pe infrastructura românească și care sunt adresate în special zonelor urbanizate. Bineînțeles că pentru transportul mare, cel important, se vor continua eforturile de electrificare, pentru că astea sunt de fapt trenurile care transportă la ora actuală în cele mai bune condiții mărfuri și persoane”.

Urmăriți B1TV.ro și pe