Ambasada Rusiei la Chișinău critică Ambasada României: „Execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»?”

Ambasada Rusiei la Chișinău critică Ambasada României: „Execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»?”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ruslan Shalapuda

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat de presă prin care se arată „nedumerită” de declarațiile Ambasadei României la Chișinăudespre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”, transmite Deschide.md. Partea rusă acuză oficialii români de „cinism” pentru că solicită păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, și îl numește pe mareșalul Ion Antonescu un „criminal nazist”.

„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin «lupta pentru reunificare». Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»? Sau, poate, «lupta pentru reunificare»este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai arată în același comunicat.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, arată un comunicat de presă.

Comunicatul de presă lansat de Ambasada României în Republica Moldova privind activitățile dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Au participat din partea Ambasadei, E.S. Daniel Ioniță – ambasadorul României în Republica Moldova, membrii Biroului atașatului apărării.

La ceremonie au mai fost prezenți Alexandru Pînzari – ministrul apărării al Republicii Moldova, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori ai localității Mana.

Din partea corpului diplomatic au participat atașații militari acreditați în Republica Moldova.

E.S. ambasadorul României Daniel Ionițăa precizat în discursul susținut cu această ocazie că„generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

A mulțumit ministrului apărării al Republicii Moldova pentru participarea la eveniment și a dat asigurări că„România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susține parcursul european al acesteia și va derula proiecte în sprijinul cetățenilor.”

De asemenea, a adresat felicitări Armatei Române și a mulțumit pentru contribuția acesteia la edificarea statului român modern, care este în prezent perfect integrat în spațiul european și euroatlantic de valori.

Totodată, a subliniat importanța efortului responsabil și solidar al tuturor pentru combaterea eficientă a pandemiei de COVID-19, care este noua provocare a întregii lumi.

Atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuca subliniat în discursul său că„la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români.

Ziua Armatei Române este dedicată și sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”.

A precizat că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați, și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.”

Totodată, a menționat că„sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”