Ambasada SUA face clarificări: Sistemul antirachetă de la Deveselu este complet operațional (VIDEO)

Ambasada SUA face clarificări: Sistemul antirachetă de la Deveselu este complet operațional (VIDEO)
Foto: libertatea.ro

Ambasada Statelor Unite ale Americii infirmă informaţiile apărute în presă, conform cărora Senatul SUA ar fi votat eliminarea planului de accelerare a instalării de noi capabilități antirachetă la Baza americană Deveselu, din bugetul Pentagonului. Ambasada dă asigurări că sistemul este complet operaţional şi în întregime finanţat de către Statele Unite ale Americii, informează B1 TV.

Ambasada SUA face clarificări: Sistemul antirachetă de la Deveselu este complet operațional

#DIRECT_ONE_yd2pbr#

Sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO va fi în continuare finanţat de americani, susţine ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

"Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO", se arată într-un comunicat de presă.
Ministerul Afacerilor Externe a susţine, de asemenea, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilităţi, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.

Precizarea MAE vine după ce site-ul profit.ro a publicat informaţii potrivit cărora Senatul Statelor Unite ar fi eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.

”Am fost de față când am inaugurat baza antirachetă de la Deveselu. Iar aceasta este o capacitate-cheie a NATO. Ne ajută să ne protejăm împotriva unui atac cu rachete balistice. Dar este doar o parte din capacitatățile noastre de răspuns, de descurajare. Monitorizăm foarte îndeaproape evoluțiile din Coreea de Nord. NATO va face mereu ce trebuie să facă pentru a-și apăra toți aliații, împotriva oricăror amenințări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Senatul american a menținut în bugetul de apărare al SUA pe anul viitor alocarea de aproape 3 milioane de dolari destinată upgradării infrastructurii bazei aeriene românești 71 de la Câmpia Turzii, care dispune de avioane americane de tip F16 Fighting Falcon.

După votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Donald Trump.

Tags:
Ultima oră