Anchetă după explozia din Călărași: Distrigaz a făcut verificări înainte de tragedie, dar nu s-a luat nicio măsură

Anchetă după explozia din Călărași: Distrigaz a făcut verificări înainte de tragedie, dar nu s-a luat nicio măsură

Specialiştii în construcţii vor verifica dacă structura de rezistenţă a blocului din Călăraşi unde s-a produs o explozie, miercuri seara, este sau nu deteriorată. La faţa locului s-a deplasat şi primarul municipiului, Daniel Ştefan Drăgulin. Opt familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Experții vor decide în urma verificărilor, dacă structura de rezistenţă a blocului în care s-a produs deflagraţia este afectată.

Proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia din Călăraşi a fost transferat de la Bagdasar-Arseni din Bucureşti, la Spitalul de Arși.

„Pacientul se află la spitalul de arși unde primește îngrijirile pentru arsurile care sunt pe o suprafatța de aproximativ 60 la sută din corp. Inițial a fost evaluat la spitalul Bagdasar pentru că el a suferit și un traumatism toracic”, a explicat Raed Arafat.

O persoană a murit în urma exploziei, iar alte şase au fost rănite și au ajuns la spitalul de urgenţă din Călăraşi, unde au fost consultate. Medicii au decis însă că nu necesită internare.

Explozia a avut loc într-un apartament aflat la primul etaj al unui bloc din centrul oraşului Călăraşi. Deflagraţia a afectat inclusiv parterul şi etajele doi şi trei, iar nu mai puţin de 14 apartamente au fost distruse. Martorii au declarat că, în momentul producerii exploziei, bucăţi de tencuială au fost proiectate la zeci de metri distanţă. În urma incidentului, a fost avariată şi o cafenea aflată la parterul blocului.

Locatarii blocului precum și angajaţii cafenelei spun că au facut mai multe sesizări la Distrigaz, iar salarițtii companiei au venit să facă verificari chiar înainte de producerea exploziei. În cafenea se simțea un miros puternic de gaze, susţin angajații, însă lucrătorii de la Distrigaz nu au luat nicio măsură. La Călărași a mers și vicepremierul Gabriel Oprea, pentru a evalua situaţia şi stadiul anchetei.

„Ne-a mirosit a gaze, am chemat Distrigaz, au urcat sus pe scări la celelalte apartamente, nu s-a simțit nimic absolut, au plecat și a spus că vor reveni. Nu au trecut 10 mininute că a avut loc explozia. M-a aruncat cu uși cu tot, cu geamuri, au căzut lustre, geamuri sparte, mașini aruncate”, a explicat o angajată ca cafenelei.

Patru autospeciale ale  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi mai multe ambulanţe au ajuns imediat la faţa locului, iar toţi locatarii blocului au fost evacuaţi și au rămas peste noapte în locuințele prietenilor sau rudelor.

Reprezentanţii Distrigaz Sud Rețele spun că, în urma primelor cercetări, s-a stabilit că explozia de la Călăraşi s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Blocul care a sărit în aer se află în apropierea Tribunalului şi sediului SRI. În acelaşi imobil, funcţionează şi cabinetul de avocatură al fostului ministru de interne al României, Doru Ioan Tărăcilă.

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, Ramona Tudor, a declarat că audierile în cazul exploziei au început miercuri seară şi vor continua şi joi.

Explozie într-un bloc din Călărași: O persoană a murit