Andrei Andreicuţ, ales mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Andrei Andreicuţ, ales mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
Foto: mediafax.ro

Andrei Andreicuţ este noul mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Arhiepiscopul de Alba Iulia a fost ales în această funcție, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu, vineri, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Mediafax.

Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a mai candidat episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Întrunirea Sfântului Sinod, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, a avut loc în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu. Ceremonia de întronizare a noului mitrolpolit va avea loc la Cluj Napoca pe 25 martie. Atunci se sărbătoreşte Buna Vestire şi se împlinesc totodată cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj – Napoca.

La 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit arhiepiscopului Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”.

Andrei Andreicut, ales in locul IPS Bartolomeu

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)