După șase luni de pandemie, luni începe prima zi de şcoală. Trei milioane de copii intră în noul an şcolar, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19. Dintre aceștia, 100.000 nu-și vor putea ocupa locul în bancă, ci vor studia de acasă, online. Asta la nivel teoretic, pentru că în practică, nutoți au tablete și acces la internet. Cu câteva ore înainte de debutul anului şcolar, Ministrul Educaţiei a anunţat care este situaţia unităţilor de învăţământ din România. Peste 260 de școli vor începe cursurile în scenariul roșu, iar aproape 5.000, în scenariu galben. Monica Anisie a mai anunţat că peste 100 de cadre didactice sunt spitalizate din cauza COVID-19, iar aproape 300 de află în carantină.
”Vreau să vă anunț că la momentul acesta, în conformitate cu deciziile luate de către comitetele județene pentru situații de urgență sau Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, avem următoarea situație: 12.423 de unități de învățământ care funcționează în scenariul verde, 4.915 unități în scenariul galben și 263 de unități în scenariul roșu”, a anunțat, duminică, Monica Anisie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
O schimbare a de ultimă oră a avut loc în privința școlilor din București. Cu o zi înaintea debutului noului an școlar, opt unități de învățământ din București au trecut din scenariul galben, în scenariul roșu, în timp ce alte cinci, care fuseseră inițial încadrate în scenariul roşu au fost trecute în cel galben.
Astfel, au trecut la scenariul roșu următoarele unități de învățământ: Şcoala Postliceală Sanitară ”Sf. Vasile cel Mare”, sector 2, Colegiul Naţional Şcoala Centrală, sector 2,Şcoala Gimnazială Leonardo Da Vinci, sector 3, Grădiniţa nr. 245, sector 5, Şcoala Gimnazială 280, sector 5, Şcoala Gimnazială 126, sector 5, Şcoala Gimnazială Adrian Păunescu, sectorul 6 și Gradiniţa Zâna Florilor, sector 6.
Unitățile de învățământ în cazul crora s-a trcut de la scenariul roșu la cel galben sunt: Şcoala Gimnazială 179, sector 1, Şcoala Gimnazială 156, sector 6, Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii, sector 6, Şcoala Primară Rainbow Kids, sector 5, Grădiniţa Garmy Kids, sector 4.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Scenariul verde presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. În scenariul galben vor participa fizic la cursuri toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și vor reveni parțial (prin rotație de 1-2 săptămâni) elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Iar scenariul roșu presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități sau lecții online.
În noul an școlar, elevii, dar și cadrele didactice vor trebui să respecte regulile de protecție sanitară și distanțare, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Cele mai importante reguli sunt:purtarea măștii de protecție, păstrarea distanțeifizice decel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca, și igienizarea mâinilor.
Totodată, la finalul săptămânii trecute, au fost publicate regulile pentru predarea în sistem online, care pot fi consultate AICI.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
În ceea ce privește cadrele didactice, ministrul Monica Anisie a anunțat că, în acest moment, peste 100 sunt spitalizate din cauza COVID-19.
”În conformitate cu ceea ce a transmis fiecare inspectorat școlar, vă pot spune că există 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre didactice aflate în carantină, care doresc să își desfășoare activitatea în sistem online, și 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical”, a anunțat Monica Anisie.
În tot acest context, ministrul Educației a încercat să transmită un mesaj de încredere.
”Aș vrea să fac un apel către întreaga societate. Ne aflăm într-o situație dificilă și aș vrea să punem umărul cu toții la revenirea copiilor în spațiul școlii. Copiii își doresc să vină la școală. Profesorii își doresc să își revadă elevii. (…) Lăsând la o parte toate implicațiile politice, vom reuși să avem în spațiul școlii copii în siguranță, vom reuși să avem în spațiul școlii cadre didactice pregătite pentru a desfășura activitățile didactice”, a spus Monica Anisie.