Apocalipsa meteo anunțată pentru 2050 ar putea să înceapă chiar de anul acesta

Apocalipsa meteo anunțată pentru 2050 ar putea să înceapă chiar de anul acesta
Apocalipsa meteo anunțată pentru 2050 ar putea să înceapă chiar de anul acesta, sursă foto: captură YT

În urmă cu opt ani, prezentatoarea meteo Évelyne Dhéliat a prezentat un fel de prognoză „falsă” la TF1, ca parte a unui reportaj despre pericolele încălzirii globale.

Meteoroloaga nici nu-și imagina că previziunile sale apocaliptice se vor adeveri cu 28 de ani mai repede

Ea spunea: „Există o caniculă puternică astăzi, 17 august 2050, soarele pârjolește totul în jur”. O hartă ipotetică a Franței arăta temperaturi de până la 43C, cu 34-30C în mare parte din țară.

Previziunile din 2014 au fost „formulate foarte serios de Météo France”, a spus ea la momentul respectiv, iar aceasta „nu este o ficțiune pentru anul 2050, lucrurile chiar se vor întâmpla așa”. Previziuni similare fuseseră făcute pentru alte țări europene.

Dar opt ani mai târziu, Dhéliat a subliniat asemănările izbitoare dintre previziunile sale de atunci și previziunile actuale din Franța de acum, calificându-le drept „înspăimântătoare”.

Ea a spus: „O prognoză înspăimântătoare de la Météo France pentru luni! Între 40 și 42 de grade Celsius sau chiar mai mult, în regiunile vestice. Cu o prognoză de vânt onshore pe unele dintre aceste regiuni, [recomandăm] mare prudență, riscul de incendii rămâne și va rămâne foarte ridicat.”

În Marea Britanie predicțiile pentru 2050 sunt aproape similare cu cele din ultimele zile

Aceleași similitudini au fost observate și în Marea Britanie, predicțiile pentru 2050 părând incredibil de apropiate de cele prognozate în zilele următoare. Biroul britanic de meteorologie a emis prima sa „alertă roșie de căldură extremă” în Anglia pentru luni, 18 iulie, și marți, 19 iulie.

Oamenii de știință au observat o creștere a valurilor de căldură în ultimii ani, sursă foto: captură YT

La jumătatea lunii iunie, când temperaturile erau deja peste media sezonieră, Marc Hay de la BFMTV a declarat: „Proiecțiile pe care le arătam pentru 2050 s-au întâmplat deja. În 2019, a fost un semnal de alarmă și am spus că se va întâmpla peste 15 sau 20 de ani și, de fapt, se întâmplă deja după doar trei ani.”

Oamenii de știință au observat o creștere a valurilor de căldură în ultimii ani. Cifrele Météo France arată că, în Franța, au fost înregistrate 23 de valuri de căldură în ultimii 21 de ani (între 2000 și 2021), față de doar 17 în ultimii 53 de ani (în perioada 1947-1999).

În iunie și iulie 2022, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce temperaturile au urcat peste 40 de grade Celsius pe alocuri și au doborât recordurile.

Emisiile de gaze cu efect de seră ne vor pune capac

„Deși există un model clar al unui „val atmosferic” cu alternanță de valori calde (mai roșii) și reci (mai albastre) în diferite locații, această zonă mare de căldură extremă (și record) este un alt indicator clar că emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea umană provoacă fenomene meteorologice extreme care au un impact asupra condițiilor noastre de viață”, a declarat Steven Pawson, șeful Biroului de modelare și asimilare globală din cadrul Centrului de zbor spațial Goddard al NASA.

O astfel de căldură extremă are un impact direct asupra sănătății umane, precum și alte consecințe, sursă foto: captură YT

În Europa de Vest, care se confrunta deja cu o secetă severă, valul de căldură a alimentat incendiile care au făcut ravagii în Portugalia, Spania și în unele părți ale Franței.

În Portugalia, temperaturile au atins 45 de grade Celsius pe 13 iulie în orașul Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare. Mai mult de jumătate din țară a fost în alertă roșie, pompierii luptând cu 14 incendii active.

În Italia, căldura record a contribuit la prăbușirea, la 3 iulie, a unei porțiuni din ghețarul Marmolada din Dolomiți. Avalanșa de zăpadă, gheață și pietre a ucis 11 excursioniști.

Nu doar Europa fierbe

În Africa de Nord, Tunisia a îndurat un val de căldură și incendii care au afectat recolta de cereale a țării. În data de 13 iulie, în capitala Tunis, temperatura a atins 48 de grade Celsius, doborând un record de 40 de ani.

În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce la sfârșitul lunii iunie au atins 52 de grade Celsius.

În China, vara a adus trei valuri de căldură care au deformat drumurile, au topit smoala și au făcut să explodeze țiglele de pe acoperișuri. Observatorul Xujiahui din Shanghai, unde se păstrează înregistrări din 1873, a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie: 40,9 grade Celsius la 13 iulie 2022.

Umiditatea ridicată și punctele de rouă, împreună cu temperaturile ridicate din timpul nopții, au creat condiții potențial mortale.

„O astfel de căldură extremă are un impact direct asupra sănătății umane, precum și alte consecințe, inclusiv aceste incendii care au loc acum în Europa și Africa și care au fost generalizate în ultimii ani în America de Nord”, a declarat Pawson.

Urmăriți B1TV.ro și pe