Autorităţile din Gornet, Prahova, au atacat în justiție ordinul de carantinare. Ele cer daune de 500.000 de euro de la DSU, instituție condusă de Raed Arafat

Autorităţile din Gornet, Prahova, au atacat în justiție ordinul de carantinare. Ele cer daune de 500.000 de euro de la DSU, instituție condusă de Raed Arafat
Foto: Hepta

După ce a fost instituită carantina zonală pentru localitatea Gornet, Județul Prahova, autoritățile comunei au atacat în instanță ordinul de carantinare. Acestea îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, să efectueze o analiză urgență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din zona în cauză.

Autorităţile din Gornet cer ca DSU să plătească 500.000 de euro

Autoritățile din comuna Gornet, județul Prahova, îi cer șefului DSP, Raed Arafat, să înceapă în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de coronavirus din localitatea în cauză pentru a stabili dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, se arată într-un comunicat emis sâmbătă de avocatul care reprezintă Primăria Gornet, Bogdan Dumitru, potrivit Agerpres.

Motivele invocate sunt „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.

Tot în acest context, autoritățile din localitate au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet. Acșiunea respectivă a fost trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Ba mai mult, autoritățile cer ca DSU să plătească daune morale/daune interese în valoare de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet. Motivul este că 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă din moment ce angajatorii din alte localități nu i-au mai primit. De asemenea, locuitorii comunei nu sunt primiți în magazine, farmacii sau alte locuri publice din comunele limitrofe.

Carantina zonală a fost impusă în localitatea Gornet miercuri, 22 iulie.

Acuzații grave lansate de primarul comunei prahovene

Primarul comunei Gornet, Negoitescu Nicolae, a declarat pentru B1 TV că măsura carantinării localității nu ar fi trebuit luată, având în vedere numărul mic de cazuri de coronavirus în rândul localnicilor. Acesta a precizat că DSP a luat în calcul și persoanele care în trecut au fost infectate, dar care între timp s-au vindecat pentru a ieși numărul de trei persoane infectate la mia de locuitori, astfel încât comuna Gornet să poată fi plasată în carantină.

“Cei de la DSP au cerut carantinarea comunei. Nu știm în ce bază pentru că dumnealor au spus că în ultima perioadă de două săptămâni, au fost mai mult de trei persoane la mia de locuitori testate pozitiv. Ca persoane testate și găsite pozitiv sunt 15, dintre care 8 sunt deja negativ.Dumnealor consideră că și aceste persoane sunt un pericol. Le iau în calcul ca să fie peste 3 persoane la mia de locuitori. Sunt aproape 3.000 de locuitori. Prefectul ne-a adus la cunoștință că s-au făcut demersurile și s-a înaintat către Arafat pentru ca dumnealui să dea ordinul de carantinare”, a precizat primarul localității prahovene carantinate.

Primarul a acuzat DSP că nu au fost efectuate anchete epidemiologice după depistarea primelor cazuri de coronavirus în localitate și nu au fost comunicate informații despre numărul total al persoanelor infectate.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său