#Bac2016. Greșeală majoră în baremul de corectare de la Psihologie. Eroarea celor care au conceput subiectele i-ar putea costa 30 de sutimi pe elevi

#Bac2016. Greșeală majoră în baremul de corectare de la Psihologie. Eroarea celor care au conceput subiectele i-ar putea costa 30 de sutimi pe elevi
foto: libertatea.ro

Ca în fiecare an, în subiectele de la examenul de Bacalaureat s-a strecurat câte o greșeală. De data aceasta, este vorba despre o gafă făcută la proba Psihologie, gafă care îi poate costa pe elevi 30 de sutimi, potrivit evz.ro.

Descoperirea a fost făcută de o profesoară de Psihologie, care, după ce a descoperit eroarea făcută de cei care au conceput subiectele din acest an, a contactat jurnaliștii de la Evenimentul Zilei, din dorința de a o face publică.

Subiectul în cauză: "Bucuria explozivă, manifestată preț de câteva minute de un elev care tocmai a aflat că a obținut o notă mare la examenul de bacalaureat, face parte din categoria: a. sentimentelor, b. afectelor, c. emoțiilor curente, d. dispozițiilor afective". Grila cu probleme are numărul 10.

Potrivit profesoarei de Psihologie, răspunsul corect este, de fapt, o combinație între punctul "b." și punctul "c.", și nu "b.", așa cum spune baremul de corectare.

"De vină este formularea ambiguă. În grilă se specifică «preț de câteva minute», însă «afectele» durează doar câteva secunde, trăirea afectivă dispare brusc. Ceea ce este ciudat", a explicat profesoara.

Afirmația profesoarei este susținută și de un manual de Psihologie al profesorilor Paul Popescu – Neveanu, Mielu Zlate și Tinca Crețu.

"Afectele sunt forme afective simple, primitive și impulsive, puternice, foarte intense și violente de scurtă durată, cu apariție bruscă și desfășurare impetuoasă. Groaza, mânia, frica, spaima, accesele de plâns zgomotos, râsul în hohote etc. sunt astfel de afecte care, deși reorganizate cultural, se află foarte aproape de instincte. Ele sunt însoțite de o expresivitate bogată, se manifestă direct, uneori necontrolat, ducând chiar la acte necugetate. Deși se supun mai greu controlului conștient, acesta nu este total exclus și tocmai de aceea omul nu este considerat a fi iresponsabil de acțiunile efectuate sub impulsul afectelor. Angajarea într-o altă activitate, efectuarea unor mișcări preventive ar putea contribui la stăpânirea lor", scrie în manualul de psihologie.

Potrivit manualului respectiv emoțiile curente sunt "trăiri afective de scurtă durată, intense, cu o orientare bine determinată (obiect sau persoană). Sunt mai variate decât afectele. De exemplu: bucurie, tristețe, entuziasm, dezgust, simpatie etc.".

Astfel, absolvenții care au ales această probă în cadrul "examenului maturității" au fost induși în eroare. Răspunsul este, de fapt, o combinație între cele două, arată jurnaliștii de la EVZ.

Elevii se arată revoltați.

"Frumos bacalaureatul, nu mai vreau. Nu din lene sau din lipsă de învățat, ci din repulsia pe care mi-o provoacă felul în care au fost elaborate subiectele. Proba mea ”definitorie”, psihologia, m-a lăsat cu un gust amar. Subiectul 1 a fost invadat de întrebări formulate în cele mai preșcolare moduri. Plecăm de la ”imaginea perceptivă a unui câine care latră este…” și ajungem la ”Mariei îi place să se îmbrace în negru”. (…) Am trecut peste aceste aspecte și am rezolvat corect acest subiect, cu o mică excepție. O greșeală în barem. Aparent afectele durează câteva minute… (…). La mintea mea, de elev care s-a străduit să învețe tot anul, afectele sunt instinctive, în timp ce emoțiile curente verifică fiecare componentă a cerinței", scrie absolventa, revoltată de greșeala din barem.