Băsescu, atac la premierul olandez și prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Fostul președinte denunţă presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către compania Damen

Băsescu, atac la premierul olandez și prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Fostul președinte denunţă presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către compania Damen

Fostul președinte Traian Băsescu scris, într-o postare pe Facebook, că unii politicieni olandezi, printre care premierul Mark Rute și prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, lansează critici la adresa României pe tema statului de drept pentru că ar fi intersați ca firma olandeză Damen să obțină un contract cu statul român.

Băsescu sugerează că de acest contract depinde susţinerea Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen și vorbește astfel despre o serie de presiuni la care sunt supuse autoritățile române.

„Filiera Olandeză – eu nu-i spun filieră mafiotă

Cadenţa evenimentelor:

1. Pe data de 12 Septembrie 2018 ne vizitează intempestiv Mark Rute Premierul Olandei care vine pentru câteva ore la Bucureşti pentru a da o declaraţie în care spunea că suntem o ţară coruptă, deci NU Schengen.

2. Pe 01 Octombrie 2018 în Comisia LIBE a Parlamentrului European, olandezul Frans Timmermans, pulverizează pur şi simplu România printr-un raport despre corupţie şi stat de drept, raport împănat cu destule inadvertenţe;

3. Pe 22 Octombrie 2018 Raportul Final al Comisiei de la Veneţia vine şi susţine inadvertenţele din raportul Timmermans, ba este chiar la un pas să ceară modificarea Constituţiei. Raportor a fost olandezul Martin Kuijer.

4. Pe 26 Octombrie 2018 compania olandeză Damen, suspectată şi anchetată pentru corupţie, se aştepta să primească un contract de 1,6 miliarde euro de la Guvernul României. Decizia a fost amânată până pe 8 Noiembrie 2018.

Eu nu cred că „prea cinstiţii”, olandezi Mark Rutte, Frans Timmermans şi Martin Kuijer, s-au concertat pentru a face presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către firma olandeză Damen, mai ales că aceasta este suspectată şi anchetată pentru corupţie.

Nu cred nici că fotografiile apărute în presă cu Mark Rutte şi proprietarul Damen au semnificaţie.

Mă aştept ca „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte şi Frans Timmermans să acuze România de corupţie dacă „penalii ” de la Damen ar primi contractul de 1,6 miliarde euro pentru armată.

Dacă vrem în Schengen, eliminăm olandezii „penali” de la Damen”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Compania Damen Shipyard, cel mai constructor de nave din Olanda cu prezenţă importantă şi pe piaţa românească, este implicat într-un uriaş scandal după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită.

Aceste informaţii apar într-un studiu NRC şi al grupului de jurnalişti de investigaţii „Lighthouse Reports” privind activitatea Damen. Acestea vizează utilizarea intermediarilor şi plăţile efectuate în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libia, Brazilia şi Chile.

Într-un răspuns privind investigaţia, Procuratura arată că Damen este suspectă că „activ, prin intermediari, a dat mită către oficiali din mai multe Guverne străine pentru a obţine diverse decizii”.

De altfel, compania Damen este cunoscută şi în Olanda pentru aproprierea de mai mulţi miniştri din Guvernul de la Haga, cât şi de Familia Regală. Premierul Mark Rutte a lăudat în această vară Damen numind compania drept „principal jucător mondial din Olanda”, iar cuplul regal a vizitat un debarcader al companiei din Curacao.

Reprezentanții Damen susţin că „acuzaţiile” sunt „parţial incorecte factual şi parţial incomplete şi astfel înşelătoare”.

În România, firma olandeză este cea care controlează şantierul naval de la Mangalia, cu toate că acţionariatul majoritar este deţinut de statul român.

Cei de Damen sunt extrem de interesaţi şi de contractul privind cele patru corvete multifuncționale pentru care Ministerul Apărării va oferi peste un miliard de euro.

Noul termen estimat pentru finalizarea procedurii a fost stabilit pentru 15 noiembrie 2018. Inițial, MApN anunțase că rezultatul procedurii de achiziție va fi făcut public vineri, 26 octombrie.

Programul de înzestrare ar fi în valoare de 1,6 miliarde de euro.

În cursa pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete multifuncționale s-au înscris companiile Naval Group din Franța, Damen din Olanda, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems și italienii de la Fincantieri.

Conform unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația.

Urmăriți B1TV.ro și pe