Băsescu: Poziția mea față de proiectul Roșia Montană va fi neutră, dar nu îl voi promulga dacă ar genera falii în societate

Băsescu: Poziția mea față de proiectul Roșia Montană va fi neutră, dar nu îl voi promulga dacă ar genera falii în societate

Președintele Traian Băsescu a anunțat, marți seară, că i-a replicat președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la scrisoarea prin care acesta salută ideea organizării unui referendum național pe proiectul Roșia Montană.

”În primul rând, nu am inițiat un astfel de proces, ci l-am evocat ca o eventualitate (nr. organizarea unui referendum pe tema Roșia Montană). În al doilea rând, apreciez că o dezbatere parlamentară este de natură să clarifice foarte multe din semnele de întrebare ăe care le au românii legate de acest proiect și consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru pentru o opțiune corectă a acestuia”, a afirmat Băsescu.

În scrisoarea adresată de Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților menționează că dezbaterea parlamentară pe acest proiect ar putea să vină după organizarea unui astfel de referendum național.

”Deci nu voi lua o măsură care să împiedice sau să se facă inutilă dezbaterea în Parlament. Ca atare, nu declanșez un proces de referendum național care oricum nu s-ar putea organiza decât tocmai anul viitor, odată cu alegerile europarlamentare. Am precizat și eventualitatea în care aș declanșa un referendum național pe tema Roșia Montană. În cazul în care în urma dezbaterii, societatea românească ar fi fragmentată pe tema Roșia Montană, în momentul în care aș primi legea la promulgare și aceasta ar genera falii în societate, cu certitudine nu aș promulga legea înainte de organizarea unui referendum”, a completat președintele Băsescu.

Acesta a insistat că este nevoit să aibă un comportament neutru față de acest proiect, chiar dacă a fost un susținător al acestuia.

”Modul în care evoluează lucururile mă face să fiu prudent pentru a fi, la nevoie, un mediator credibil în această dezbatere publică. Pozițiile mele vor fi neutre din acest moment”, a conchis președintele.  

Basescu: Nu voi promulga proiectul Rosia Montana daca va fragmenta societatea romaneasca

Embed: